Water-link – Pidpa Foto: Jeroen Hanselaer

Water-Link draait toch bij: fusie met Pidpa krijgt een fiat

ANTWERPEN - Op een bijzondere raad van bestuur van de watermaatschappij Water-Link is woensdagavond dan toch groen licht gegeven aan de fusieplannen met Pidpa. De afgelopen weken werd er zwaar onderhandeld om vooral de koudwatervrees weg te werken bij een deel van de N-VA-bestuursleden. De fusiemaatschappij moet nu tegen 1 januari 2024 een feit zijn en 1,8 miljoen klanten bedienen in de provincie Antwerpen.

Het akkoord over de fusie met Pidpa was op 17 maart al goedgekeurd door de raad van bestuur van Water-Link. Er moest enkel nog worden beslist om het door te sturen naar de gemeenteraden van de vennoten voor goedkeuring. Alleen was er toen een kink in de kabel gekomen. Vooral bij enkele N-VA-bestuursleden waren er twijfels ontstaan over het akkoord. Zo werd er gevreesd dat de stad Antwerpen binnen deze fusiemaatschappij te weinig zeggenschap zou hebben, vooral dan in verband met de leveringen van water aan de industrie. Het voorstel werd op tafel gelegd om Water-Link onder te brengen bij Fluvius. Een optie die de steun had van Antwerps schepen Koen Kennis (N-VA).

Dit zorgde in het Antwerpse stadhuis voor spanningen tussen N-VA en de coalitiepartners Vooruit en Open Vld. Beide vonden dat het akkoord, zoals het was, moest worden doorgestuurd voor goedkeuring in de gemeenteraden van de vennoten van Water-Link.

De afgelopen weken steeg echter de ongerustheid bij fusiepartner Pidpa. Deze watermaatschappij schreef een scherpe brief waarin Water-Link werd gevraagd om de gemaakte afspraken na te leven en een beslissing te nemen. De raad van bestuur van Pidpa had het akkoord al voor goedkeuring doorgestuurd naar de 64 aangesloten gemeenten.

Na weken onderhandelen bekrachtigde de raad van bestuur van Water-Link woensdag opnieuw het oorspronkelijke akkoord over de fusie. De definitieve beslissing valt op de bijzondere algemene vergadering van 5 september. Tot die datum kunnen de gemeenteraden van de gemeenten die zijn aangesloten bij Water-Link en Pidpa hierover stemmen. Ondertussen worden binnen beide watermaatschappijen de nodige stappen gezet naar de fusie. Zo zullen onder meer de besprekingen met de syndicale organisaties over het personeel opstarten en zal de oefening rond het gezamenlijke tariefplan beginnen.

Met de fusie van Water-Link en Pidpa zou er een watermaatschappij ontstaan voor heel de provincie Antwerpen met 1,8 miljoen klanten. Het voordeel van deze operatie is dat beide watermaatschappijen elkaar aanvullen, zeker in periodes van waterschaarste. Water-Link gebruikt oppervlaktewater, terwijl Pidpa bronwater oppompt. Het doel is dat de fusiemaatschappij op 1 januari 2024 een feit is.