Balta management 18

Wegen van Balta en CEO lopen niet langer parallel

SINT-BAAFS-VIJVE - Balta heeft afscheid genomen van zijn CEO Tom Debusschere die enkele jaren terug kwam overgestapt van bij Deceuninck. De beursgenoteerde vloerbekledingsgroep maakte het afscheid maandagmorgen bekend bij de publicatie van de halfjaarresultaten. Die cijfers waren ronduit slecht en, zoals in het professioneel voetbal, moet de coach daarvoor de rekening betalen. Aan de dynamiek van Debusschere kan het zeker niet gelegen hebben. Hij wordt tijdelijk opgevolgd door de voor de buitenwereld onbekende Fransman Cyrille Ragoucy (zie foto), die sinds de beursgang voorzitter was van de raad van bestuur. 

Zowel de omzet als de winst van Balta kregen dit jaar opnieuw een ferme deuk. De omzet daalde naar 321,9 miljoen euro, een terugval met 3,6 procent tegenover de eerste zes maanden van 2017. De bedrijfskasstroom zakte met een kwart van 46,5 miljoen euro vorig jaar tot 34,2 miljoen euro dit jaar. Door de blijvend hoge grondstofprijzen zag het bedrijf haar bedrijfskasttroommarge dalen. Eind juni bedroeg de nettoschuld 272 miljoen euro, of bijna 20 miljoen euro meer dan zes maanden eerder.

De beursgang van Balta (lente 2017) was niet bepaald een succes. Tom Debusschere bleef erbij dat het aandeel onderschat werd omdat Balta grotendeels een onbekende bleef voor kandidaat-investeerders. Feit is ook de marktomstandigheden bepaald niet gunstig waren, met stijgende grondstofprijzen en een teruglopende vraag als gevolg. Als antwoord zweerde Debusschere bij extreme innovatie en bij schaalvergroting met de overname van het gereputeerde Californische bedrijf Bentley Mills. Toenaderingspogingen tot het Waregemse McThree liepen uit op een dood spoor.

Tijdens de Domotex-beurs in Hannover (januari dit jaar) -de traditionele hoogmis van de sector- zei Debusschere dat het een kwestie van tijd was om Balta te doen schitteren. Die tijd wordt hem nu niet meer gegund. Balta, waar het Amerikaanse investeringsfonds Lone Star de grootste aandeelhouder is,  zoekt nu een opvolger voor de job van CEO. Uit de officiële mededeling blijkt dat Balta en Debusschere 'in samenspraak' uit elkaar gaan.