DIGIPOOL – Thermen R – (28)

Wellnesscenter Thermen R uit Roeselare trekt voluit de ecologische kaart

ROESELARE - Hoeft het gezegd dat een wellnesscenter bijzonder energieverslindend is? Bij Thermen R in Roeselare weten ze er alles van. En dus werden er concrete stappen gezet richting duurzaamheid. Om de kosten onder controle te houden, installeerden de eigenaars naast 252 zonnepanelen ook nog eens vijf innovatieve warmtepompen, ontworpen door het Maldegemse bedrijf FEA International.

Met acht sauna’s, een verwarmd binnen- en buitenzwembad en een jacuzzi hebben ze bij Thermen R in Roeselare dagelijks heel wat energie nodig. Geen evidentie dus om in deze tijden van meermaals uit de pan swingende gas- en elektriciteitskosten de zaken draaiende te houden.

“Om de kosten onder controle te houden, besloten we om stevig te innoveren en gingen we onder meer in zee met Digipool uit Maldegem”, vertelt zaakvoerder Rik Viaene. “Het bedrijf installeerde bij ons vijf Digipool-warmtepompen, waardoor onze energiekosten een behoorlijk stuk lager uitvallen. Zo zijn we er dankzij de vijf warmtepompen van Digipool in geslaagd om ons gasverbruik drastisch te verminderen. Om ons zwembadwater en douchewater te verwarmen en de sauna’s te laten draaien, hadden we vroeger tijdens de zomer 300 m3 gas per dag nodig en nu is dat 100 m3 gas per dag. Dat is dus 200 m3 gas per dag minder. Dat scheelt dus een behoorlijke slok op de borrel en is ook nog eens heel goed voor het milieu. Op termijn willen we al onze sauna’s laten draaien op elektriciteit. Dankzij de installatie van 252 zonnepanelen van 450 wattpiek kunnen we op goede dagen 650 kilowattuur energie opwekken. Op zonnige dagen kunnen we daar probleemloos ons zwembadwater mee verwarmen. Ook door onze sauna’s beter te isoleren, kunnen we flink besparen. Tenslotte zijn we nog op zoek naar manieren om ons waterverbruik te verminderen. Ook daar wordt aan gewerkt.”

Baanbrekende techniek

“In vergelijking met klassieke warmtepompen leveren onze zwembadwarmtepompen een ongezien energierendement op”, zegt Kurt Munghen, samen met zijn vrouw Ellen De Pauw de drijvende kracht achter het innoverende bedrijf FEA International. “Dankzij hun geperfectioneerde techniek leveren onze Digipool® Aries zwembadwarmtepompen zes keer meer opbrengst op dan dat ze verbruiken, ook bij lage buitentemperatuur. Wie in deze techniek investeert, kan zowel tijdens de zomer als in de winter binnen en buiten genieten van aangenaam warm zwemwater, zonder zich zorgen te moeten maken over de energiefactuur.”

Over een andere boeg

Na jarenlang feestzalen Cofar in Rumbeke en De Visscherie in Oostrozebeke gerund te hebben, lanceerden Rik Viaene en zijn vrouw Claire in november 2010 hun saunacomplex Thermen R. Het begin van een groot succesverhaal, want hun zaak is ondertussen tot ver buiten Roeselare bekend.

Toch was het niet altijd rozengeur en maneschijn. Zo speelden de stijgende energiekosten de zaak parten. “Voor de energiecrisis zaten we maandelijks aan 3.000 euro voor gas en 3.000 euro voor elektriciteit”, klinkt het. “Door de energiecrisis gingen de kosten een tijd lang naar 18.000 euro per maand voor gas en naar 10.000 euro per maand voor elektriciteit. Onze energiekosten vielen toen dus 4,5 keer duurder uit.”