Nexter GRIFFON MOL

West-Vlaamse bedrijf Mol mag meewerken aan miljardencontract voor Defensie

STADEN -  De Franse defensiegroep Nexter heeft het West-Vlaamse bedrijf Mol in de armen genomen voor de assemblage van liefst 382 Griffon-pantervoertuigen (zie foto) en 60 Jaguar legervoertuigen. Dat kon de redactie van Made in West-Vlaanderen in primeur vernemen en werd ook officieel bevestigd. 

Nexter kreeg in 2019 al de opdracht om massaal pantservoertuigen te leveren aan het Belgische leger, een contract ter waarde van 1,6 miljard euro. De vraag bleef al die tijd wie in onderaanneming zou meewerken aan de uitvoering van het contract. Het West-Vlaamse Mol dus. Het contract tussen Nexter en Mol werd op 11 april jongstleden bezegeld.

Als onderdeel van het zogenaamde CaMo-programma (Motorized Capability), wil Defensie zijn rollend landmaterieel grondig vernieuwen. Tegen 2025 moet het Belgisch leger zijn nieuwe voertuigen – in totaal 442 – geleverd krijgen. Het is de Franse groep Nexter die het nieuws bekend maakte over de deal met Mol. Mol zelf communiceerde niet over dit miljardencontract. Volgens insiders was het lonende onderaannemingscontract in eerste instantie beloofd was aan het Luikse John Cockerill. Maar dat bedrijf zou, steeds volgens dezelfde bron, nu naast de buit grijpen. Het Franse Nexter én de Belgische overheid hadden destijds voordelen beloofd aan verschillende Belgische bedrijven die aan het contract zouden meewerken, waaronder naast John Cockerill ook onder meer FN.

John Cockerill had in januari zelf al laten weten dat een ander, niet bij naam genoemd bedrijf, de voorkeur had gekregen. En dat bedrijf is dus afkomstig uit West-Vlaanderen. Mol is gespecialiseerd in de fabricage van zware vrachtwagens, opleggers en speciale voertuigen, en exporteert over de hele wereld. Het bedrijf heeft een ijzeren reputatie en een lange traditie.