West-Vlaanderen werkt

West-Vlaamse bedrijven hebben nog altijd 15.000 vacatures openstaan

KORTRIJK -Ā Ondanks de coronacrisis, blijven West-Vlaamse ondernemingen nog heel wat jobkansen bieden. Eind oktober stonden meer dan 15.000 vacatures open bij VDAB en uitzendkantoren, waarvan het grootste deel geen diploma of werkervaring vereiste.

Het coronavirus heeft een heel grote impact op onze samenleving en onze economie. Ondanks de tegenslagen, zoeken West-Vlaamse bedrijven nog steeds heel wat talent en potentieel, zo blijkt uit de laatste cijfers van openstaande vacatures.

“De krapte op onze arbeidsmarkt blijft nog steeds een uitdaging in onze provincie", merkt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen, op. "Het gebrek aan talent zet een rem op de groei van onze ondernemingen. Zonder afbreuk te doen aan de gevolgen van de coronacrisis, merken we in heel wat sectoren en ondernemingen dat de roep naar goede medewerkers, met de juiste mindset, groot blijft. Corona heeft dit tekort tijdelijk onder controle gehouden, maar zeker niet weggewerkt.”

Waardevol talent

Er zijn duizenden jobs met een toekomst beschikbaar, vaak zonder dat er relevante werkervaring of een bepaald hoger diploma vereist is. In de zorg- en medische sector, de bouw en de groot- en kleinhandel is de zoektocht naar talent precair.

“We moeten verder blijven inzetten op het activeren van werkzoekenden en de zogenaamde inactieven", besluit Bert Mons. "Een job biedt bovendien een boost aan de mentale en fysieke gezondheid van mensen. Dit is tijdens corona nog maar eens gebleken. Bovendien moeten we tijdelijke werklozen vanwege corona in hun periode van inactiviteit versterken met opleiding en begeleiding. Ons talent is te waardevol om verloren te laten gaan."

Nood aan slagkracht

Voka West-Vlaanderen trekt ook nog eens aan de alarmbel in verband met corona. Volgens nieuwe ramingen van Voka West-Vlaanderen zal onze economie in het vierde kwartaal een nieuwe zware terugval kennen van 4,5 procent. “De double dip of W-curve is een feit, we gaan opnieuw fel achteruit en deze jojo-beweging dreigt onze economie helemaal te ontwrichten", zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen. "Daarom moeten we nu al klaar staan met een heldere en performante aanpak om – eens de regels versoepeld worden – te vermijden dat het aantal besmettingen terug stijgt. Deze gecoördineerde corona-aanpak moet de gezamenlijke prioriteit zijn van alle overheden in dit land. "Er moet nu snel gewerkt worden aan een krachtdadig test, track en trace-beleid, aan duidelijkheid over het gebruik van testen en quarantaineperiodes en moet er een heldere vaccinatiestrategie uitgetekend worden."