abvv

West-Vlaamse bedrijven hekelen vakbondsstaking

KORTRIJK - Nu staken, zal onze welvaart helemaal kraken. Dat is de mening vanuit het West-Vlaamse bedrijfsleven en vertolkt bij monde van Voka West-Vlaanderen. De werkgeversorganisatie roept op tot redelijkheid en vraagt werknemers ook om niet deel te nemen aan de staking. Eerder sprak ook Unizo West-Vlaanderen zich al uit in dezelfde bewoordingen. “Een staking is echt onbegrijpelijk en onverantwoord en zal opnieuw zwaar aankomen bij alle ondernemingen die het nu al een jaar bijzonder moeilijk hebben", verwoordt Bert Mons (algemeen directeur Voka West-Vlaanderen) de onvrede.

Voor Voka is het overduidelijk: iedereen voelt aan dat dit het slechtst denkbare moment is om onze economie nog een extra klap te geven. "En ook onze internationale concurrentiepositie en reputatie zullen lijden onder een staking”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. Voka West-Vlaanderen zal in ieder geval alle leden-ondernemingen bijstaan tijdens de staking van maandag.

De extra economische schade door een staking is moeilijk exact te becijferen. Schattingen gaan uit van 340 miljoen euro verlies als één op de vijf medewerkers niet aan de slag gaat. “Het staat vast dat de economische schade door een staking bijzonder groot is", zegt Bert Mons. "In deze grootste crisis in generaties voelt elke vermijdbare economische schade door een staking als een dolk in de rug. We mogen ook niet onderschatten hoe hoofdkwartieren van internationale ondernemingen naar deze staking kijken. In geen enkel Europees land wordt een nationale staking opgezet tijdens deze coronacrisis. Maar in België dus wel. Dit schaadt ons land en onze economie meer dan we kunnen vermoeden.”

Vijf goede redenen

Voka West-Vlaanderen verspreidt sinds donderdag pamfletten bij bedrijven en op sociale media met 5 glasheldere redenen waarom nu staken een slecht idee is: 1 op 5 bedrijven zit in financiële problemen, een stakingsdag kost Vlaanderen tientallen miljoenen, de economie kromp vorig jaar met 6%, letterlijk élke sector kampt met omzetverliezen en nu staken hypothekeert de weg uit de crisis.

De vakbonden ACV en ABVV eisen zoals bekend meer loon naar werken, vooral dan in die sectoren en bedrijven die het blijven goed doen.