Brexit beeld onderhandeling

West-Vlaamse bedrijven houden hun hart vast voor harde Brexit

KORTRIJK - Het niet bereiken van een handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, heeft kwalijke gevolgen voor heel wat West-Vlaamse bedrijven. De vraagtekens én de onzekerheid nemen alvast serieuze proporties aan.  “Een nieuw uitstel op minder dan drie weken voor de deadline is alvast geen goed teken voor de ondernemerswereld”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. “West-Vlaamse ondernemers hebben duidelijkheid nodig zodat ze in oplossingen kunnen voorzien voor de tarifaire impact, maar zeker ook voor de logistieke chaos, die nu al de kop opsteekt.”

De voorbije weken hebben we reeds een voorsmaakje gekregen van de logistieke problemen die de Brexit met zich mee kan brengen. Duizenden vrachtwagens stonden vast in ellenlange files aan de grensovergang met Frankrijk om via de havens en de Eurotunnel het VK binnen te gaan. “Door de lopende onzekerheid nemen ondernemingen voorzorgsmaatregelen om hun goederen nu al over te brengen naar het VK en daar op te slaan”, aldus Bert Mons. “Want indien er geen akkoord komt, kunnen sommige van deze goederen plots substantieel duurder worden na inklaring. Het gevolg is ook een bottleneck vanwege de beperkte transportcapaciteit, waardoor vrachten vertraging oplopen. Dit laatste heeft dan weer een rechtstreekse impact op de leveringstermijnen en de kostprijs van internationaal transport.”

Nood aan transparantie

Volgens Voka West-Vlaanderen ligt de steeds aanhoudende onduidelijkheid over het lot van de Brexit aan de oorzaak van al deze logistieke problemen. “Het is belangrijk dat we een transparant en allesomvattend akkoord krijgen dat de handelsrelatie tussen het VK en de EU tot in detail beschrijft. “Het nieuwe uitstel van de deadline is teleurstellend, maar beter dan een no deal scenario”, stelt Bert Mons. “Dit geeft de onderhandelaars de tijd om alsnog met een overeenkomst op de proppen te komen, en dan liefst een waar iedereen baat bij heeft.”

Eerste hulp bij no-deal 

“Omdat we beseffen dat het hele Brexit-verhaal niet evident is om te volgen, is het normaal dat heel wat ondernemers met vragen blijven zitten”, weet Bert Mons. “Om te zorgen dat deze bedrijven niet achterop blijven, reiken wij hen de antwoorden aan die ze nodig hebben.”

Voor de vaak voorkomende problemen en vragen, is er de uitgebreide Voka Brexit FAQ op de website van Voka West-Vlaanderen. Vragen die men niet terugvindt in deze FAQ kan men dan weer stellen via vraaghet@voka.be. “Zelfs tussen de feestdagen door worden alle vragen beantwoord binnen de 48 uren. “Een waardevol hulpmiddel dus voor alle dringende brexit-zaken”, stelt Bert Mons.

Tot slot hebben de West-Vlaamse ondernemingsorganisaties Voka West-Vlaanderen en Unizo West-Vlaanderen, in samenwerking met POM West-Vlaanderen, Flanders Investment & Trade en TUA West, het EFRO-project ‘Conquer’ ontwikkeld om de West-Vlaamse ondernemerswereld extra te ondersteunen. Conquer wil ondernemingen wapenen tegen een eventuele Brexit-chaos, meer bepaald door hen bij te staan in de opmaak en aanpassing van hun internationaliseringsstrategie. Zo hopen de verschillende partners het West-Vlaamse internationale ondernemersklimaat bevorderen. Ze doen dit aan de hand van hands-on infosessies en individuele begeleiding op maat.

Meer info: http://www.pomwvl.be/conquer

(KC)