Australie

West-Vlaamse bedrijven lopen Down Under volop in de kijker

KORTRIJK - De economische zending door Australië, die deze week plaats vindt onder auspiciën van prinses Astrid, is een buitenkans voor West-Vlaamse bedrijven om zich te manifesteren in dit deel van de wereld. Dat doen ze met verve, aldus de beroepsfederatie Fedustria. 

Australië is een groot land, ruim 50% groter als heel Europa maar heeft ‘slechts’ 26 miljoen inwoners waarvan 90% in de stedelijke gebieden woont. Australiërs staan gekend voor hun hoge levenskwaliteit en hoog beschikbaar inkomen,. Met 2,3 miljard euro aan export vanuit België zijn we de 5de grootste Europese exporteur naar het land.

De beroepsfederatie Fedustria zag de voorbije dagen heel wat West-Vlaamse bedrijven die actief zijn op de Australische markt. De grote namen, zoals Unilin, Bekaert Deslee, Renson, Ragolle, Belgotex en Beaulieu International Group (BIG), allen tekenen ze present.

Focus op outdoor living

Maar er is ook meer. "Als director BelgoFurn, de exportpromotievisie van Fedustria, bezocht ik al talrijke lokale partners van onze Belgische meubelbedrijven", signaleert Kevin Synders vanuit Sydney aan Made in West-Vlaanderen. "Vooral onze specialisten op vlak van outdoor living doen hier goede zaken. Ons land is trendsetter en geniet wereldwijde faam op vlak van buiten design. Australië met haar broeierig klimaat en hoogste percentages UV-stralingen ter wereld is dan ook de ideale markt voor onze Belgische outdoor specialisten. West-Vlaamse bedrijven zoals Umbrosa met haar prachtige parasols én Renson met haar terrasoverkappingen bieden de ideale bescherming om op een veilige manier te genieten in Australië. Onze gerenommeerde buitenmerken vind je trouwens over het hele land. Vincent Sheppard bijvoorbeeld heeft met Cotswold Furniture zelfs een eigen Australische entiteit waarbij Heatsail ook haar producten verdeeld. Hetasail heeft unieke producten waarbij verlichting, verwarming, shading en cooling worden samengebracht tot ingenieuze high end design masterpieces. Ideaal in deze markt."

Design voorop

West-Vlaamse bedrijven zijn er met bosjes. De hoge kwaliteit van de producten in combinatie met uniek design en een  uitmuntende service blijken visitekaartjes. "Eén van onze eerste bezoeken was bij Living Edge, verdeler van onder andere Extremis, Per/Use en Limited Edition", aldus nog Kevin Snyders namen Fedustria. "Heel fier toonde de lokale vertegenwoordiger  filmpjes van een interior design event van enkele weken geleden waar fouding father van Extremis, Dirk Wynants, zelf op aanwezig was om hun 15-meter lange Panigri tafel te promoten. Tot slot brachten we ook nog een bezoek aan Outdoor Elegance die met haar 7 verkooppunten het West-Vlaamse Jati & Kebon succesvol verdeeld in één van de verste markten die we kennen. Kortom, Australië is een land met veel opportuniteiten, een land ook dat onze West-Vlaamse designproducten sterk weet te waarderen, zoveel is zeker."