Voka West-Vla origineel

West-Vlaamse bedrijven schatten de Wetstraat niet bijster hoog in

KORTRIJK - Begin deze maand voerde Voka West-Vlaanderen een enquête uit bij 400 West-Vlaamse ondernemingen, om de kennis en ervaringen van ondernemingen naar de Wetstraat te brengen: de Voka Wetstraatenquête. Voka vroeg ondernemers hoe ze de economische situatie inschatten, wat hun grootste bezorgdheden zijn en of ze ervan overtuigd zijn dat België een aantrekkelijk land is om investeringen te doen. Het beleid krijgt niet bepaald een grote duim.

Uit de Voka rondvraag blijkt dat de helft van de bedrijven de economische situatie vandaag negatief tot zeer negatief inschat, en dat blijft ook de komende maanden zo. De situatie in de industrie is slechter dan in de andere sectoren. In de industrie is nog maar 1 op de 4 bedrijven ervan overtuigd dat België een aantrekkelijk land is om nieuwe investeringen te doen. Voka West-Vlaanderen trekt de komende weken met de resultaten van de Weetstraatenquête naar alle partijvoorzitters om hen te wijzen op de urgentie van de situatie en om in de komende regeerakkoorden hervormingen door te voeren die de ondernemingen broodnodig hebben.

Grote druk, mega urgentie

“Onze industriële bedrijven staan onder grote druk en twijfelen over hun toekomst in België", zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. "Dit moet alle alarmbellen doen afgaan. De industrie vormt de ruggengraat van de economie. We vrezen in de komende maanden meer bedrijven in moeilijkheden en het verlies van nieuwe investeringen en jobs. We staan op een kantelpunt: willen we de duurzame transitie echt wind in de zeilen geven, dan is nu investeren een absolute noodzaak. We zullen elke partijvoorzitter persoonlijk zien en de Wetstraat confronteren met de realiteit op de bedrijfsvloeren. De komende verkiezingscampagne moet draaien om het behoud van onze welvaart en de versterking van ons industrieel weefsel.”

Historisch laag

Dat onze industrie onder druk staat, wordt ook bevestigd door andere indicatoren. Zo ligt de toegevoegde waarde in de industrie vandaag meer dan 6% onder het pre-corona niveau, met een duidelijke terugval in het voorbije jaar. De hele industrie draait duidelijk onder haar normale toeren met een capaciteitsbezetting van 74% (tegenover een langetermijngemiddelde van 79%). In de chemie, de kunststof-, de textiel- en de papiernijverheid ligt die capaciteitsbezetting zelfs historisch laag. Dat voorspelt weinig goeds voor de dynamiek in de sector in de komende kwartalen.
Voka West-Vlaanderen wijst er verder op dat er nood is aan een industrieel beleid op Vlaams, federaal en Europees beleid. Er moet werk gemaakt worden van een verlaging van de loonkosten, competitieve energieprijzen, een rechtszeker en vlot vergunningenproces en een gelijk speelveld onder de EU-lidstaten op het vlak van subsidies en regelgeving.
“Na een Green Deal met heel wat aandacht voor klimaat, milieu en natuur hebben we nu een Industrial Deal nodig", zegt Bert Mons nog. "We hebben in Vlaanderen en Europa een duurzame industrie nodig om onze strategische onafhankelijkheid te heroveren en onze welvaart te behouden. We moeten nu in Europa opnieuw de lead nemen en bouwen aan een sterke en competitieve industrie.”