Fedustria in Frnkf 24

West-Vlaamse bedrijven tonen hun kunnen op de wereldbeurs Techtextil in Frankfurt

FRANKFURT - De Messe in Frankfurt - een gigantisch beurzencomplex - is deze week de place to be voor bedrijven van over de hele wereld die technisch textiel verheven hebben tot een kunst. Een kunst die vooral veel innovatie vergt wil men bij de wereldtop behoren. De beroepsfederatie Fedustria nam deel met een opvallende stand en nam in zijn kielzog een twintigtal bedrijven mee, waaronder zowat de helft uit West-Vlaanderen met aanwezigheid van onder meer Bekaert, Beaulieu of Balta. Ook grote namen zoals Sioen, Vandewiele of Concordia Textiles tekenden present om er hun troeven op tafel te gooien.      

Techtextil is een echte nichebeurs, die op zowat twintig jaar tijd een vaste plaats heeft verworven op de internationale beurzenkalender. De belangstelling voor de wereld van het technisch textiel was ook deze week bijzonder groot.

Voor Daphne Renier, productmanager textiel bij Fedustria (midden op de foto), is het zonneklaar dat de bedrijven van eigen bodem bij de wereldtop behoren. Elk in een ander segment van de markt, maar steeds gebaseerd op verregaande innovatie en R&D-inspanningen. "Aangezien het technisch textiel in de lift zit en wel nog heel sterk is in België door het innovatieve karakter en de veelzijdigheid van de toepassingen, is het zeker een sector die de nodige aandacht verdient", aldus Renier. "Vaak is technisch textiel minder gekend en weten weinigen waar deze toepassingen allemaal voor dienen. Van de bouw over de automotive en de agro tot defensie en wat al niet meer."

Fedustria nam via een groepsstand in halle 11.1 deel met een 20-tal bedrijven. De West-Vlaamse bedrijven tekenden voor een meerderheid, met grote namen als Concordia Textiles, Sioen, Bekaert, Beaulieu, Masureel, Vandewiele of Balta. Maar ook met minder bekende maar bijzonder performante kmo's zoals European Spinning Group (ESG), Fitco, Vetex of Vertexco. De komende dagen laat Made in West-Vlaanderen het licht schijnen op enkele sterkte staaltjes West-Vlaams ondernemerschap met een grote meerwaarde, voldoende technologische superioriteit en een stevige marktpositie.

Samenwerking met ecologisch concept Ariadne

In marge van de beurs raakte bekend dat Fedustria een samenwerkingsakkoord heeft gesloten met het ecologisch platform  Ariadne, een concept dat door de West-Vlaamse onderneemster Julie Liétaer (European Spinning Group, Spiere) in de markt werd gezet.

Met Ariadne wil de dynamische Lietaer de volledige textielsector verduurzamen. Het was meteen goed voor een nominatie voor de Textirama Award, die begin maart werd uitgereikt. Het verhaal van Ariadne start met het circulaire #hackyourjeans-project van European Spinning Group, waarbij afgedragen jeansbroeken opnieuw tot garen gesponnen worden. “Bij het uitwerken van dit project kwam ik een viertal jaar geleden in contact met een kenniscentrum in Nederland,” aldus Julie. “Ik maakte er kennis met het concept van ecosystemen. Van daaruit rijpte het idee om voor de volledige textielsector een ecosysteem van duurzaam textiel en duurzame mode uit te bouwen.”

 

America, here we come!

Fedustria heeft nog meer ambities. In de nakende zomer vindt ook de Amerikaanse editie van de Europese (Duitse) beurs Techtextil plaats. De beurs gaat door van 20 tot 22 augustus in Raleigh (North-Carolina). "Het is de bedoeling om ook daar te tonen wat onze bedrijven inzake technisch textiel allemaal in hun mars hebben", aldus Daphne Renier namens Fedustria."We noemen het een Textile Discovery Trip."

Fedustria gaat voor de reis 'America, here we come!' een samenwerking aan met het expertisebureau Onboarding USA, een concept van de West-Vlaamse ondernemer Yves Ghys (rechts op de foto). Ghys heeft tonnen terreinervaring. Naast de beurs kunnen deelnemende bedrijven ook rekenen op een nieuw plaatselijk netwerk met lokale gelijkgezinden, op een reeks bedrijfsbezoeken of op waardevolle Amerikaanse matchmakers.

Onboarding USA heeft al diverse Vlaamse bedrijven op pad geholpen bij hun eerste stappen in de VS.

info: www.onboardingusa.com/fedustriatechtextil2024