Vervaele

West-Vlaamse bedrijven tonen hun hart en hun kunnen voor mensen met een beperking

BRUGGE - Tijdens het EACD Congres die later deze week plaatsvindt in  Brugge - een belevingsbeurs voor mensen met een beperking, zeggen de organisatoren zelf - zullen een tiental West-Vlaamse bedrijven en/of instellingen hun competentie tonen in de zorgsector. Het gaat telkens om innovaties waarmee ze het verschil willen maken in een bijzonder snel evoluerende markt. Wim Vervaele uit Lichtervelde (zie foto) bijvoorbeeld heeft zich gespecialiseerd in aangepaste fietsen voor mensen met een beperking.    

Van 29 mei tot en met 1 juni komt het EACD Congres naar Brugge, het grootste congres wereldwijd in het domein van neuromotorische aandoeningen. EACD staat voor de European Academy for Childhood Disability. De internationale academische organisatie zet zich in voor een betere levenskwaliteit voor wie als kind een beperking heeft opgelopen. EACD 2024 wil de thematiek breed onder de aandacht brengen via muziek, sport en cultuur. Het slaat hiervoor de handen in elkaar met KU Leuven, Stad Brugge en VisitFlanders.

De West-Vlaamse bedrijven laten zich op de ‘Experience Day‘ van vrijdag aanstaande, bepaald niet onbetuigd. Enkele voorbeelden tonen dat overvloedig aan:

  • Wim Vervaele uit Lichtervelde (zie foto) is een ondernemer die duurzame fietsen maakt en fietsen elektrisch maakt, ook voor mensen met een beperking (bijvoorbeeld: driewielfietsen elektrisch).
  • KU Leuven (Brugge) komt voor de dag met ADA Games: het eerste game dat toelaat om rolstoelgebruikers hun rolstoelvaardigheden te oefenen en te verbeteren.
  • VIVES pakt uit met diverse projecten, zoals Spellenlab (gezelschapsspellen aangepast aan kinderen met een beperking) of  Go Baby Go (de elektrische autootjes om peuters met een beperking mobiliteit te geven).
  • Howest heeft een virtual mirror ontwikkeld wat kinderen in een rolstoel toelaat om virtueel kledij te passen.
  • Lichtwerk (Gits) gaat prat op het product LightGuide, een inclusieve technologie oplossing. Het combineert projectietechnologie met 3D-camera’s en sensoren om digitale werkinstructies interactief te presenteren. De technologie van LightGuide wordt wereldwijd gebruikt, zowel in de reguliere als in de sociale economie.
  • Pendulum staat op de beurs met een ruim aanbod aan producten, allen bedoeld om de zorgsector verder te optimaliseren. Producten bedacht en ontwikkeld samen met de zorgsector. Voorbeelden zijn Snoezle (mobiele snoezelruimte), Aimé (duomobiel om samen te bewegen op muziek) en Two (combinatie-deurklink).
  • De multifunctionele centra (of MFC’s, zoals Dominiek Savio of De Vleugels) tonen – verspreid over hun standen – wat zij aan innovatie inzetten in hun centra om de levenskwaliteit van hun mensen te verbeteren.

info:

Deze beurs gaat door op vrijdag 31/5 (11-20u doorlopend) in het BMCC Brugge. Toegang is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk. Meer via eacdplus.be/experience-room