Pier Blankenberge open

West-Vlaamse bouwgroep Artes krijgt huzarenstukje van de Blankenbergse Pier voor elkaar

BLANKENBERGE - De bijzonder fraai gerenoveerde Blankenbergse Pier - een erfgoedmonument - ging woensdag terug open. Applaus op alle banken van zowel minister Matthias Diependaele, de burgemeester van Blankenberge als van de Blankenbergenaars en het grote publiek. Want: het werkstuk was niet alleen af, het werd ook liefst twee jaar voor datum al opgeleverd, een stunt zowaar. Waar niemand het over had echter: wie kreeg dit huzarenstukje voor elkaar? Het antwoord: de hoog aangeschreven West-Vlaamse (Zeebrugge) bouwgroep Artes die bij het feestgedruis bescheiden in de schaduw bleef staan. 

Over de bouwsector hoor je veel kommer en kwel: vertragingen, oplopende prijzen, fouten, afwijkingen van het bestek, en ga zo maar door. Maar het kan ook anders zoals de bouwgroep Artes nu ook bewees in Blankenberge.

De Pier van Blankenberge is een iconisch monument en de oudste Pier aan de Atlantische kust van Europa. Veel Vlamingen associëren dit monument met zomerse vakanties. Helaas was dit monument de laatste jaren danig in verval geraakt door de constante blootstelling aan de natuurelement.

De Vlaamse overheid (voor 6,1 miljoen euro) en de stadskas van Blankenberge investeerden in de restauratie voor toekomstige generaties. In 2021 werd het startschot van de werken gegeven. In 2025 zouden de werken voleindigd worden. Zo zagen de timing en het schema er alvast uit. Maar nu, twee jaar voor datum, ziet de Pier er terug uit zoals in het interbellum en zoals op foto's van de jaren dertig te zien was. Met dank aan Artes, dat zelf onder meer verwijst naar de meevallende weersomstandigheden die zorgden voor de versnelde oplevering. Bescheidenheid kan sieren.

Fiere arend

Artes is een bedrijf waar West-Vlaanderen best fier mag op zijn en dat waarden hoog in het vaandel draagt. De eigen medewerkers worden bijvoorbeeld steevast constuctive people genoemd, wat zowel het DNA aantoont van de onderneming als het respect voor de werknemers.

Artes Group ontstond uit een fusie van diverse bedrijven: Artes zelf, en verder ook Depret, Artes Roegiers, Artes TWT, Artes Woudenberg, CAAAP en Van Maele. De activiteiten spreiden zich uit over het hele land. Volgens de laatst beschikbare cijfers tekent de Artes Group voor een omzet van 345 miljoen euro met 750 medewerkers. Expertise die neigt naar meesterschap loopt als een rode draad door de activiteiten.

foto's: Mediahuis/Het Nieuwsblad