gediflora_fayepynaert_05

West-Vlaamse chrysantentelers zijn ‘incontournable’

BRUGGE - Op 1 november worden zowat over de hele wereld de dierbare overledenen herdacht. In West-Vlaanderen gebeurt dat bijna traditioneel door chrysanten te plaatsen bovenop het graf. Met dank aan de telers uit onze provincie en met Gediflora als onbetwiste marktleider en exponent van een bloeiende maar weinig bekende sector. .

Op jaarbasis worden zowat 8 à 9 miljoen afgewerkte chrysanten geproduceerd in het hele land. Een indrukwekkend cijfer, waarachter een hele cultuur schuil gaat. In volle zomer, als 1 november nog ver af is, worden de voorbereidingen al getroffen. België telt naar schatting nog 240 telers van chrysanten, verspreid over het hele land. Samen staan ze in voor om en bij de 280 hectare aan tuinbouwgrond. West-Vlaanderen, zo blijkt uit de officiële statistieken, is goed voor circa de helft van de Belgische productie. Binnen West-Vlaanderen is er vooral een concentratie aan telers in de streek rond  Brugge.

Ook het midden van West-Vlaanderen laat zich bepaald niet onbetuigd. Prototype van een prachtig bedrijf is het familiebedrijf Gediflora. De chrysantenstekjes van Gediflora, een product van eigen bodem, gaan de wereld rond. Gediflora, opgericht in 1952, is altijd een familiebedrijf gebleven en is nu aan de derde generatie toe. Voor Elien Pieters en haar man David Daenens is het gezegde 'de wereld mijn thuis' helemaal van toepassing. Vanuit Oostnieuwkerke, hartje West-Vlaanderen, worden de bloemen naar liefst meer dan 30 landen verscheept. Gediflora is een verborgen parel ofte een prototype van een hidden champion in het al zo rijk gevulde West-Vlaamse bedrijfsleven. In zijn sector mag het zich met lengtes voorsprong ook marktleider noemen, een titel die het mede te danken heeft aan diepgaand onderzoek en kennis van de planten die dezer dagen op alle kerkhoven terug te vinden zijn.