West-Vlaamse familie Vande Vyvere stapt in fietsenbedrijf Ludo

WAREGEM - De wel bekende West-Vlaamse familie Vande Vyvere (Matexi) stapt in het Belgische fietsenmerk Ludo. De participatie zou goed zijn voor 45 procent. Bedoeling is om de groei van Ludo danig te versnellen, ook internationaal. 

Ludo en de familie Vande Vyvere richten een nieuwe holding op boven het fietsenbedrijf uit Vlaams-Brabant. Die nieuwe holding luistert naar de naam Cycling Guru’s e zou 9,4 miljoen euro startkapitaal meekrijgen. De familie Vande Vyvere (Philippe Vande Vyvere) stapt in via haar eigen PE-holding Vybros Invest.

De familie Vande Vyvere is de grondlegger van de Waregemse projectontwikkelaar Matexi, de grootste ontwikkelaar van residentiële projecten in Vlaanderen. In 2016 werd Philippe Vande Vyvere uitgekocht uit Matexi door de kinderen van Christian Vande Vyvere, een neef van Philippe. Die laatste controleerde één derde van de groep en incasseerde toen volgens insiders 123 miljoen euro. Een deel van die middelen worden nu herbelegd in Ludo met Vybros Invest. Vybros laat in de media verstaan dat het open staat voor participaties in beloftevolle Vlaamse kmo's met een bewezen groeipotentieel.

Lat op 100 miljoen euro

Ludo is nog een echt familiebedrijf (de familie Huygens) met een rijke geschiedenis die inmiddels al drie generaties telt. Volgens de laatst beschikbare omzetcijfers zou Ludo goed zijn voor 40 miljoen euro. Binnne hooguit vijf jaar wordt de lat gelegd op 100 miljoen euro. Het Brabantse fietsenbedrijf is nu al erg exportgericht.