West-Vlaamse maakindustrie krijgt twee maal goed nieuws op één dag

KORTRIJK - Een nieuwe opleiding geschreven op maat van de maakindustrie. En daar bovenop: de eerste steenlegging van het nieuw te bouwen House of Manufacturing en Technicum in Kortrijk, een ontmoetingsplaats en een praktische leerplek voor de maakindustrie. West-Vlaamse bedrijven uit deze sector kunnen zich opwarmen aan twee maal goed nieuws op één dag. Een nieuwe lente, een nieuw geluid.   

De KU Leuven en Universiteit Gent komen vanaf het najaar met een nieuwe manama Smart Operations and Maintenance in Industry. De De Engelstalige opleiding richt zich op ingenieurs die zich willen toespitsen op de optimalisatie van productieprocessen en -systemen door ze ‘slimmer’ te maken.

De nieuwe manama Smart Operations and Maintenance in Industry is er gekomen op vraag van de (maak)industrie, die steeds vaker geconfronteerd wordt met de razendsnelle digitale transformatie. Steeds meer digitale industriële technologieën komen op ons af, denk maar aan digital twins, robotica, big data analytics, en zetten bedrijven voor grote uitdagingen. Die bedrijven hebben momenteel weinig of geen mensen in dienst die de nieuwe technologieën in de vingers hebben.

Zoeken naar nieuw talent

Bedrijven uit de (maak)industrie bereiden zich dan ook voor om de komende jaren heel wat nieuw talent aan te werven dat expertise heeft in de industrie 4.0-technologieën. De nood aan dergelijke ingenieursprofielen is dus groot, en daar wil de manama Smart O&M in Industry helemaal op inspelen.

Met een programma dat focust op digitale transformatie en de operationele fase van het productieprocessen komt de opleiding perfect tegemoet aan de noden van de (maak)industrie. De eindbedoeling moet zijn om interdisciplinair getrainde ingenieurs af te leveren.

Naast (recent) afgestudeerde ingenieurs, kunnen ook professionals uit het werkveld de manama volgen. De lessen worden dan ook online en fysiek, afwisselend tussen KU Leuven-site Brugge en UGent Campus Kortrijk, aangeboden en vinden zowel overdag als ’s avonds plaats. Daarnaast is het, dankzij het gelijknamige en ingebedde postgraduaat, mogelijk om de opleiding te spreiden over twee of meerdere jaren.