Businesslab

West-Vlaamse ondernemers achter Businesslab tonen hun ware gelaat in tv-programma ‘Steenrijk, Straatarm’

WINGENE, GENT - ‘Steenrijk, Straatarm’ is een tv-programma waarin twee gezinnen gedurende een weekend van leven wisselen. Ze zijn qua inkomen echt tegenpolen van elkaar. Niet alleen verruilen zij hun huis. Het ene gezin proeft van een luxeleven, terwijl de gefortuneerde familie plots heel creatief moet omspringen met zeer beperkte middelen. In de uitzending van donderdag ruilen Xavier Debaere (52) en An Verstraete (47) uit Wingene en hun zonen Louis (22) en Olivier (15) van huis en haard met het eenoudergezin van de familie Meys uit Oostmalle. Xavier Debaere en An Verstraete zijn de alom geprezen ondernemers achter consultancybedrijf Businesslab.  

An en Xavier, West-Vlamingen pur sang, hebben elk drie eigen kinderen en drie plus-kinderen. Ze zijn ook op zakelijk vlak partners, want samen runnen ze het coachingbedrijf voor ondernemers Businesslab dat gevestigd is in Sint-Denijs-Westrem.

De confrontatie met het huis waarin ze terechtkomen is vrij hard. Het is ook een throwback die An en Xavier doet terugdenken aan tijden waarin ze het ook niet altijd even breed hadden. Al gauw valt op dat ook in moeilijkere omstandigheden hun ondernemende spirit de bovenhand neemt. Een van Ans favoriete quotes is ‘Het is niet de wind, maar de stand van onze zeilen die onze richting bepaalt’. Dat illustreert ze haast instinctmatig wanneer het gras in de woeste tuin van het huis waar ze te gast zijn, moet gemaaid worden. De ontmoeting nadien met het andere gezin is doorspekt met zowel ernst als humor. Soms wordt het ook zeer emotioneel en ontroerend. Maar altijd is er plaats voor het hart, ook het ondernemershart.

Historische kaap

Businesslab leert bedrijfsleiders van kleine ondernemingen hoe ze hun zaak beter kunnen runnen en waardoor ze uiteindelijk ook meer winst, meer voldoening en meer vrije tijd kunnen creëren. Het West-Vlaamse duo helpt eenmanszaken en bestuurders van kleine BV’s financiële zekerheid en onafhankelijkheid te verwerven waarvan vele zelfstandigen dromen, maar waarin slechts weinigen slagen. De commentaren op hun werk zijn unaniem lovend.

Sinds de oprichting in 2014 namen al meer dan 3000 bedrijfsleiders deel aan één van de ondernemersopleidingen van Businesslab. In minder dan drie jaar nam het coachingbedrijf de kaap van de magische omzet van 1.000.000 euro. Vandaag behoren An en Xavier tot het selecte kransje van de best betaalde sprekers in Vlaanderen. In 2025 willen ze hun ultieme ambitie verwezenlijken, namelijk het Antwerps Sportpaleis laten vollopen met wat ze zelf noemen ‘ondernemers met goesting’.