Trump

West-Vlaamse ondernemers beoordelen Trump

Een twaalftal Vlaamse ondernemers, waaronder ook enkele West-Vlamingen, uiten bij de aanstelling van Donald Trump als president van de Verenigde Staten, hun grote bezorgdheid over de toekomst. Ze doen dat via het platform van Voka. Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, is alvast niet gerust in enkele aankondigingen van Trump. “Mijn grootste zorg is zijn protectionistische discours” aldus Maertens. “We weten allemaal dat de welvaart in de wereld al eeuwenlang is gegroeid door handel en door vrijhandel. Handel brengt iedereen vooruit, zowel de exporteur als de importeur. Natuurlijk brengt globalisering ook uitdagingen mee, maar dat zijn tegelijk ook opportuniteiten. De nieuwe president moet dus toch nog even nadenken over al zijn plannen rond handels belemmerende maatregelen. Als Donals Trump nu zegt Make America great again, dan moet hij ook zeggen: maak de hele wereld groter dan ooit tevoren. Want anders zal die ambitie hem echt niet lukken.”

Peter Vyncke, CEO van het gelijknamige bedrijf uit Harelbeke, ziet het zo: “Volgens De Morgen – een politiek correct, links krantje hier in Vlaanderen – behoor ik tot de kleine minderheid slecht geïnformeerde naïevelingen die niet geloven dat met u, de 45ste president, de wereld zal vergaan. De goed geïnformeerden weten het blijkbaar veel beter. U zult niet geloven hoeveel Amerika-kenners ons avondlandje ondertussen kent: zodra je eenmaal in de VS bent geweest, of iemand kent die er is geweest of uw buurman iemand kent die er is geweest, kun je hier als expert opgevoerd worden. Ik onthoud mij van een mening. Ik heb weliswaar al menig keer uw land bezocht en we doen er zaken met ons familiebedrijf, maar ik ben geen Amerikaan. Ik ken Amerika niet goed en begrijp al helemaal niet de politiek en het kiessysteem. Ik wacht af en ik zal zien. Ik ben altijd wel een fan geweest van Obama. Ik vond hem een heel minzaam man en genoot enorm van zijn eloquentie. Vooral zijn Obamacare – een evidentie hier in Vlaanderen dat we het risico om ziek te worden spreiden over alle Vlamingen – vond ik hoognodig. Maar the proof of the pudding is in the eating en na acht jaar Obama kiest Amerika een controversieel, vuilgebekt figuur. Ik vond de stijl van Trump – en ik kan tegen een stootje – er totaal over, maar opnieuw the proof is in the eating en hij heeft gewonnen. Na de mallemolen van de langgerekte kiesstrijd, nu eindelijk aan het werk. Ik denk en hoop dat hij het goed zal doen. Uiteraard zal hij ook zichzelf blijven en het establishment regelmatig een schop onder hun kont geven. Goed zo.”

Om de stem van de door Trump geminachte vrouwen te horen geeft Voka het woord aan Katrien Van Eeckhoutte, algemeen directeur van het Brugse Concertgebouw: “Ik hoop dat Trump werkelijk de kracht toont om zijn slogan Make America great again waar te maken. Ik hoop dat hij zijn ervaring en ondernemerschap positief en met respect inzet om welvaart én welzijn te creëren, en dat hij een positief appél doet tot respectvol samenwerken en -leven, zonder terug te plooien op zichzelf. Vanuit het besef dat zijn beslissingen als president van de VS een wereldbrede impact hebben, wens ik hem de helderheid van geest om op de juiste momenten de juiste beslissingen te nemen, weldoordacht en met oog voor de brede context en lange termijnvisie.”