Manneke Diksmuide 2019 oktober 13

West-Vlaamse ondernemers zijn al 140 jaar ‘maanreizigers’ bij de organisatie ’t Manneke uit de Mane

DIKSMUIDE - Nog traditioneler en West-Vlaamser dan de vriendenvereniging ''t Manneke uit de Mane' bestaat bijna niet. De roots gaan terug tot 140 jaar in de tijd en de door de organisatie uitgegeven 'almanak' heeft dit jaar honderd jaren op de teller. Voldoende reden om in juni aanstaande een historisch boek uit te geven met een terugblik. In de loop der jaren werden 350 West-Vlaamse persoonlijkheden uit allerlei sectoren tot 'ridder' geslagen. Onder hen ook een hele waslijst aan bekende  ondernemers. 

Het almanakske ‘ ’t Manneke uit de Mane’ is bij veel West-Vlamingen goed bekend. Dit jaar verschijnt het voor de 100ste keer. Het eerste nummer verscheen in 1881 maar de publicatie ervan werd onder meer onderbroken door de twee wereldoorlogen. Dankzij dit West-Vlaamse almanakske ontstond 140 jaar terug ook de ridderorde van ‘ ’t Manneke uit de Mane’. Zowel bij de vereniging als bij het almanakske is humor een belangrijk gegeven.

Gewezen uroloog Johan Mattelaer werd gevraagd om naar aanleiding van die dubbele verjaardag een historisch boek te maken over de socio-culturele vriendenvereniging. Het werk, dat deze zomer wordt gepubliceerd, geeft de historiek weer van ‘ ’t Manneke’ maar laat evenzeer het licht schijnen op een stuk culturele geschiedenis van West-Vlaanderen in het algemeen en de West-Vlaamse beweging in het bijzonder.

Verse ridders

Jaarlijks worden zo’n 5 verdienstelijke nieuwe leden tot ridder geslagen. Ondernemers zorgen voor een belangrijk aandeel in de inmiddels 350 koppen tellende ledenlijst. Onder hen onder meer Rik De Nolf (Roularta), Hugo Vandamme (ex-Barco), Frans Hoorelbeke (Daikin), Dirk Vyncke (Vyncke) Patrick Maselis (Maselis), Luc Demeester (Lannoo), Luc Glorieux (Busworld), de brouwers Ignace De Brabandere en Xavier Vanneste, accountant Nikolas Vandelanotte of  chocolatier Dominique Persoone.

info: Het boek kan besteld worden via een mail naar johan.mattelaer@skynet.be