Nieuws West-Vlaanderen West-Vlaamse streekbieren en streekwijnen doen het uitstekend

West-Vlaamse streekbieren en streekwijnen doen het uitstekend

West-Vlaamse streekbieren en streekwijnen doen het uitstekend

BRUGGE – Drieëntwintig nieuwe streekproducten krijgen de erkenning van ‘100% West-Vlaams streekproduct’. Dat werd beslist door de erkenningscommissie streekproducten (POM West-Vlaanderen) en de erkenningscommissie hoeveproducenten (Inagro). Opvallende vaststelling: de streekbieren en streekwijnen scoren bijzonder goed en nemen het leeuwendeel van de erkenningen voor hun rekening. Achter elke erkenning schuilt ongebreideld ondernemerschap.    

In totaal, met de 23 nieuwkomers incluis, zijn er nu reeds 564 erkende streekproducten en 410 producenten en verkooppunten die het label kregen. Het aanbod van ‘100% West-Vlaams’ breidt deze keer uit binnen de categorieën brood, gebak, vlees en charcuterie, streekbieren en confituren. De erkende producten hebben stuk voor stuk een band met de streek en worden geproduceerd in West-Vlaanderen.

Anno 2021 zijn het vooral de nieuwe streekbieren die sterk vertegenwoordigd zijn. In de Leiestreek vinden we de meeste nieuwe erkenningen. Daar mag Huisbrouwerij Klondiker (Meulebeke) maar liefst 14 streekbieren ‘100% West-Vlaams’ noemen. Klondiker is het levenswerk van Dirk Cnockaert en zijn vrouw Kathleen Verbeke. SOSAB (SOSAB (Science Of Sour Ale Brewing) uit Heule vult het rijtje aan met twee nieuwe streekbieren: XII West-Vlaams roodbruin en XX Grand Cru. Verder in de Leiestreek zijn ook 3 wijnen (Mr. Grey, Midsummer en Monaco) en 1 digestief ‘Shrapnel’ van Wijngoed Mikken (Rumbeke) erkend.

Liefde en vakmanschap

De Westhoek levert ook een drietal nieuwe streekproducenten. Het Smuids Zwientje en de bierbitterballen van Slagerij Nautilus (Diksmuide) worden aan de lijst toegevoegd. Ook de confituren van De Fruitoase uit Zonnebeke zijn erkend. Naast vijf nieuwe streekproducenten (SOSAB, Huisbrouwerij Klondiker, Wijngoed Mikken, Slagerij Nautilus, De Fruitoase) zijn er ook 3 nieuwe hoeveproducenten. Ze bieden kwaliteitsvolle 100% West-Vlaams producten aan met een verhaal die met veel liefde en vakmanschap vervaardigd worden.

In het Brugse Ommeland is de hoevewinkel De Elzenhoeve (Torhout) en de zelfpluktuin Het Fruitbos (Veldegem) voortaan erkende verkooppunten. In de Leiestreek heeft hoevewinkel ’t Bloemblaadje uit Meulebeke het label gekregen voor hun groenten en fruit van eigen kweek.

‘100% West-Vlaams’ is een kwaliteitslabel waaraan men de echte hoeve- en streekproducten (h)erkent. Producten met het label 100% West-Vlaams zijn authentiek, ambachtelijk gemaakt, hebben een band met de streek en zijn van onberispelijke kwaliteit. De verschillende partners Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Inagro vzw en Unizo West-Vlaanderen werken actief mee aan het label en het concept. Zowel hoeve- als streekproducenten maken kans op het kwaliteitslabel.

foto: Brouwerij Klondiker (foto Het Nieuwsblad)

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.