Ventilius 21 nieuwe foto

West-Vlaamse topondernemers vrezen dat de lamp straks écht niet meer brandt

KORTRIJK - 130 Vlaamse ondernemers -waaronder de fine fleur uit West-Vlaanderen - ergert zich dood aan de energiepolitiek van de huidige regering. De voorgenomen kernuitstap wordt ervaren als een anomalie, die bijzonder grote gevolgen kan hebben. Bij de ondertekenaars onder meer Philippe De Veyt (voorzitter van Voka West-Vlaanderen en CEO Lecot), Filip Balcaen (Baltisse), Bernard Thiers (Unilin), Charles Beauduin (Barco, Vandewiele), Carl Dewulf (LVD) of Jan Haspeslagh (Ardo). De ondertekenaars hebben het over de hallucinante situatie waarmee politici licht en onverantwoord omspringen met de energievoorziening in België.

  

De open brief' laat alvast aan duidelijkheid niet te wensen over. Probleem is en blijft dat veel andere instanties (Fedustria, Unizo VBO en Boerenbond) al op dezelfde nagel hebben geklopt, maar voorlopig ook zonder resultaat.

De nieuwste aanklacht aan de regering De Croo, stelt de zaken heel scherp als het over energie gaat. "Dames en heren politici, u draagt een verpletterende verantwoordelijkheid in de situatie waarin we verzeild zijn geraakt", luidt de conclusie. "Wij verwachten nu oplossingen zodat het licht blijft branden, de ondernemingen kunnen blijven functioneren en de burgers hun elektriciteitsfacturen kunnen blijven betalen."

Nood aan brede visie

Nu Engie haar standpunt duidelijk formuleerde, bereikt de onrust bij heel wat ondernemers een hoogtepunt. Zij maken zich grote zorgen over de energie-bevoorradingszekerheid van ons land, om nog niet te spreken over de betaalbaarheid en impact op de inflatie. De lamp zal niet meer branden in 2025, na de kernuitstap. Die overtuiging klinkt steeds luider en dat laten de ondernemers ook duidelijk verstaan. "Laat één ding duidelijk zijn : wij, ondernemers, willende doelstellingen inzake klimaatneutraliteit halen, door volop in te zetten op duurzaamheid", zo luidt de thesis. "De energietransitie naar meer hernieuwbare energie speelt daarin een belangrijke rol. In die omslag naar groene energie zitten ook enorme kansen voor groei. Daar heb je echter ook back-up capaciteit en voldoende verbindingen met de hoogspanningsnetten in het buitenland voor nodig, in geval er geen wind of zon is. Na de sluiting van alle 7 Belgische kernreactoren zullen we ongeveer de helft van onze elektriciteitsproductie verliezen. Het gebrek aan een eensgezinde politieke visie, waarbij de ideologische strijd boven het maatschappelijke belang wordt gesteld, is onaanvaardbaar. Dit vertaalde zich onder meer in steeds wisselende federale en gewestelijke regelgeving. Dit heeft geleid tot een onzeker investeringsklimaat. Hierdoor werd er de laatste jaren niet meer in grootschalige energieproductie geïnvesteerd. Meerdere studies wijzen dan ook uit dat de bevoorradingszekerheid niet gegarandeerd kan worden als we uit kernenergie stappen en dat het risico op een black-out zal toenemen na 2025. De huidige regering en bij uitbreiding alle voorgaande, dragen hier een verpletterende verantwoordelijkheid."

Dreigend tekort aan kilowatts

Aan argumenten gen gebrek. De ondernemers hebben hun huiswerk duidelijk bijzonder goed gemaakt. "Bij een kernuitstap zal deze energie niet enkel vervangen worden door hernieuwbare energie, maar ook door energie van nieuwe gascentrales", staat te lezen in de open brief. "Maar het zogenoemde CRM-systeem (of capaciteitsvergoedingsmechanisme – voor gas- en andere centrales) dat de weg moet openen naar die kernuitstap, wankelt. Eén van de twee nieuwe gascentrales die geselecteerd werd in het CRM heeft geen vergunning gekregen. Hierdoor dreigt er in ons land een tekort van 800 MW aan energieproductie te ontstaan. Ook de aanvoer van de 4 GW bijkomende productie van windenergie op zee is niet verzekerd. Het Ventilus-dossier, dat ervoor moet zorgen dat deze energie aan land geraakt, zal door de vele procedurele vertragingen het vooropgestelde tijdslot van 2025 niet halen. Nochtans krijgt windenergie op zee een cruciale rol toebedeeld in de energietransitie."

Pleidooi pro kernenergie

Kortom, zo luidt de thesis, een sluitende oplossing voor de bevoorradingszekerheid vanaf de winter van 2025-2026 is vandaag niet gegarandeerd. Die onzekerheid maakt ondernemingen uiterst bezorgd. Zij kunnen en willen dit niet aanvaarden omdat de gevolgen op korte termijn voor zowel de burgers als de ondernemingen bijzonder zwaar zullen zijn. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen op middellange en lange termijn. Om te vermijden dat we in 2025 zonder stroom vallen, pleiten de ondernemers voor een lange termijn perspectief met open vizier. Kernenergie wordt, ook omwille van zijn geringe CO2-uitstoot en zijn betaalbaarheid, gezien als een deel van de oplossing.