Nieuws West-Vlaanderen West-Vlaamse viroloog Johan Neyts zoekt geld voor vaccin

West-Vlaamse viroloog Johan Neyts zoekt geld voor vaccin

West-Vlaamse viroloog Johan Neyts zoekt geld voor vaccin

BLANKENBEGE – Pfizer is lang niet de enige die een speurtocht naar een afdoend vaccin als prioriteit beschouwt. Ook de hoog aangeschreven West-Vlaamse viroloog Johan Neyts doet in opdracht van de KU Leuven (het Rega Instituut) aan fundamenteel onderzoek naar een vaccin die het corona-virus het zwijgen moet opleggen. Het onderzoek staat al heel ver en is heel diepgaand, met de bedoeling één van de allerkrachtigste vaccins op de markt te brengen. En dat is een geldverslindende operatie, laat de in Blankenberge geboren Neyts weten in de media. De Gates Foundation van Bill Gates ondersteunt nu al de werking van het Rega Instituut. 

Johan Neyts was recent te horen en te lezen in de studio’s van de VRT en in het weekblad Trends. De West-Vlaamse vorser en prof is niet de eerste de beste. Hij doceert onder meer het vak virologie aan de studenten geneeskunde en tandheelkunde, en publiceerde sinds zijn doctoraat in de virologie (1993) al meer dan 400 wetenschappelijke artikels. Hij leverde al belangrijke bijdragen in de strijd tegen onder meer het zikavirus en aids. In 2013 voorspelde hij al dat er een dag zou komen dat er een coronavirus zou uitbreken.

Ook nu weer timmert hij opvallend aan de weg. “Mijn grote frustratie”, zo laat hij verstaan in Trends, “is de financiering van de zoektocht naar een vaccin. Door de Europese concurrentieregels kunnen de overheden maar de helft van onze activiteiten helpen financieren. De andere helft moet van durfkapitalisten komen. Het vergt in ons geval heel wat tijd en energie om het businessplan uit te werken en kapitaal op te halen. Als je ziet met welke enorme bedragen het onderzoek in Engeland, de VS en Duitsland wordt gefinancierd, dan ben ik daar eerlijk gezegd wel een beetje jaloers op.”

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio