FINN dames

West-Vlaamse vrouwelijke CEO’s staan hun mannetje in de media

KORTRIJK - Sophie Dutordoir (NMBS) was de vaakst vermelde vrouwelijke CEO in de media in 2023. Ze wordt op de voet gevolgd door Ilham Kadri (Solvay, nu Syensqo) en Ann Schoubs (De Lijn). Dat blijkt uit een media-analyse van het Brusselse communicatiebureau FINN, die oplijst welke vrouwelijke CEO's en bestuursleden het vaakst opdoken in de Belgische media het afgelopen jaar. In de top twintig komen ook West-Vlaamse topdames voor.

"De sterke focus op een aantal ster-CEO's is een interessant fenomeen in de media", aldus Kristien Vermoesen, managing partner bij FINN. "We zagen het bij eerdere rankings toen we de rol van zowel vrouwelijke als mannelijke CEO's analyseerden. Media houden er nu eenmaal van om een beperkte selectie mensen en bedrijven in de schijnwerpers te zetten. We merken trouwens dat bedrijven met publieke aandeelhouders goed vertegenwoordigd zijn in de top 10, met naast Dutordoir en Schoubs ook nog Catherine Vandenborre van Elia.”

De West-Vlaamse straffe madammen in de top twintig zijn Rika Coppens (House of HR), An Steegen (Barco) en Conny Vandendriessche. Iets verderop volgen ook nog Anouk Lagae (inmiddels ex-Accent), Michèle Sioen, bestuurder van vennootschappen Hilde Laga en Caroline Van Marcke. Dat verheugt me”, aldus nog Vermoesen. “Deze vrouwelijke leiders nemen een belangrijke voorbeeldrol op voor de volgende generaties.”

Nog dit: de tijd dat je vrouwelijke CEO's vooral zag in zogenaamde zachtere sectoren ligt ver achter ons. Wie de top 100 van FINN doorneemt ziet dat vrouwelijke leiders hun mannetje staan in heel uiteenlopende sectoren zoals finance, industrie, tech, vastgoed, en ga zo maar door.