Nieuws West-Vlaanderen West-Vlaamse Ziphius-vaccin gaat in 2021 voor 100 procent bescherming

West-Vlaamse Ziphius-vaccin gaat in 2021 voor 100 procent bescherming

West-Vlaamse Ziphius-vaccin gaat in 2021 voor 100 procent bescherming

OOSTKAMP – De West-Vlaamse ondernemer Chris Cardon weet wat het is om een echte marathon te lopen. Nu loopt hij met zijn Oostkampse  biotechbedrijf Ziphius een figuurlijke marathon, in de hoop het bekende virus voorbij te snellen. Hij zegt pas in 2021 zijn onderzoek naar het ultieme anti-virus te kunnen voorleggen, maar het is de bedoeling 100 procent bescherming te bieden. Met zijn ultieme formule hoopt hij de big farma te kunnen overtuigen in 2021. Ziphius werkt samen met de experts van U Gent.  

Chris Cardon geeft een vooruitblik op de R&D-inspanningen van zijn bedrijf Ziphius en op 2021 in de krant De Tijd. Met Ziphius Vaccines zet hij in op een nieuwe technologie om een coronavaccin 2.0 te ontwikkelen. Als alles vlot verloopt, beginnen de eerste patiëntenproeven in de herfst van 2021. De eerste vaccins van Pfizer/Biontech zijn intussen toegediend en zullen in 95 procent van de gevallen bescherming bieden. “Wij gaan voor de resterende 5 procent”, zegt de farma-ondernemer Chris Cardon, die met het Vlaamse biotechbedrijf Ziphius al aan zijn derde avontuur bezig is. “Wij mikken op 100 procent bescherming.”

Grote ambities

De ambities zijn groot, maar de weg er naar toe is nog heel lang. In de zoektocht naar een vaccin deed Ziphius dit jaar net als Biontech en Moderna beroep op mRNA (messenger RNA), een nog vrij nieuwe discipline in de medische wereld. Daarbij wordt een stukje genetisch code van het virus ingespoten, waarna lichaamscellen eiwitten – die karakteristiek zijn voor het virus – aanmaken. Dat lokt een immuunrespons uit, waardoor het lichaam zich traint voor een echte virusaanval in de toekomst.

Ziphius dacht zo’n mrna-vaccin dit jaar al op vrijwilligers te kunnen testen, maar heeft het over een andere boeg gegooid. “We werken nu aan een vaccin 2.0”, zegt Cardon in de krant. “Om in de toekomst het verschil te maken mikt Ziphius nu met één vaccin op meerdere stukjes van het virus en niet enkel op het spike-eiwit dat het doelwit is van alle vaccins. We zetten daarvoor ‘self amplifying mRNA’ in. Dat is een verbeterde variant van mrna, waarin de Gentse universiteit een van de voorlopers is.  We hebben net de eerste resultaten van dierproeven binnen, en die zijn spectaculair. De immuunreactie is vele keren sterker. Mogelijk hebben we de sleutel gevonden voor een vaccinatie waarbij één dosis volstaat in plaats van twee. Ik verwacht in het derde of vierde kwartaal van 2021 mijn potentiële vaccin op vrijwilligers te kunnen testen. Ziphius komt misschien laat maar dat is geen probleem als je met iets beters komt. Ik ga er ook van uit dat de huidige vaccins geen levenslange bescherming bieden, en dat – net als bij de griep – terugkerende vaccinaties aan de orde zullen zijn.”

Serial entrepreneur

Ziphius Vaccines, met standplaats Oostkamp, is een snelle groeier in de vaccinwereld, en bouwt verder op een technologie die aan de Gentse universiteit werd uitgedokterd door professor Niek Sanders en zijn team. Het bedrijf van Chris Cardon wist sinds de opstart vorig jaar al ruim 6 miljoen euro kapitaal op te halen. Het bedrijf telt intussen 22 werknemers en mikt op een verdubbeling tegen eind volgend jaar.

De apothekerszoon stampte reeds als twintiger Mooss Pharma uit de grond, bouwde het uit tot een bedrijf van 120 man en verkocht het aan Omega Pharma. Daarna volgde – samen met Marc Coucke – een avontuur met het dierengeneesmiddelenbedrijf Ecuphar, dat op de Londense beurs 120 miljoen pond waard is. Nu wil hij als serial entrepreneur scoren met Ziphius.

foto: Ziphius

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.