molenhof_t_oud_postje-65685-0

West-Vlaanderen bevestigt status van Mekka van het bier

KORTRIJK - De internationale bierwebsite RateBeer.com maakte de eerste resultaten bekend van de 17de RateBeer Best Awards. 11 adressen in de lijst van de beste bierbestemmingen ter wereld (www.ratebeer.com/places/top-rated) zijn Belgisch. De twee horecazaken die de lijst aanvoeren zijn dezelfde als vorig jaar. ‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst’ uit het Vlaams-Brabantse Eizeringen werd opnieuw nummer 1, gevolgd door bierrestaurant Akkurat uit Stockholm. The Hoppy Pub (Thessaloniki, Griekenland) werd derde. Biercab uit Barcelona en The Drunken Duck uit het Italiaanse Quinto Vicentino vervolledigen de top-5. Maar de West-Vlaamse brouwerijen en horeca-zaken halen eervolle prijzen.

De RateBeer Awards worden sinds 2002 jaarlijks uitgereikt. Ze geven de prestaties weer van voorbije 12 maanden van de beste actoren in de bierwereld. De quoteringen worden gegeven door een wereldwijd netwerk van bierliefhebbers. De RateBeer-databank telt miljoenen recensies. De lijst met de beste bierbestemmingen wordt beschouwd als de ‘tripadvisor’ van de internationale bierwereld. ‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst’ bestaat sinds 1842 en werd al vier maal eerder door RateBeer uitgeroepen tot beste café ter wereld. Met een selectie van meer dan 200 bieren is het volkscafé gespecialiseerd in bieren van het Pajottenland, en dan vooral lambiek, oude geuze en oude kriek.

Naast ‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst’ sleepten 20 andere Belgische handelszaken eveneens een medaille in de wacht. West-Vlaanderen is bijzonder goed vertegenwoordigd. Bij de ambachtelijke brouwerijen zijn dat 'Het Oude Schooltje van de Struise' uit Oostvleteren en de Dolle Brouwers uit Esen. Bij de betere horecazaken (restaurants of cafés) die bier centraal stellen, is er een eervolle vermelding voor Estaminet D'Oude Maalderij (Izegem), 't Brugse beertje, Kaffee Bazaar uit Ieper en Molenhof uit Oostvleteren. Nog dit: bij de drankenhandelaars loopt Bierhalle Deconinck uit Vichte in de kijker.