Renson Henry 22

West-Vlaanderen boven op de Henry van de Velde awards

KORTRIJK - Dinsdagavond werden in Brussel voor de 28ste keer de Henry van de Velde awards uitgereikt. Ook dit jaar vielen weer opvallend veel West-Vlaamse bedrijven en designers in de prijzen. Al 28 jaar worden de Henry van de Velde awards uitgereikt. Die bekronen producten en diensten die de meerwaarde van design van haar meest gevarieerde kant laten zien. Dit jaar waren er niet minder dan 421 inzendingen, een record. 

Met een Company Gold Award voor Renson en prijzen voor Lowie Vermeersch, Klaas Verplancke en AVC Gemino scoort onze provincie weer hoog bij de jaarlijkse Henry van de Velde awards. Bovendien verschijnen bij de winnaars ook heel wat designers waar Designregio Kortrijk al heel intensief mee samenwerkte.

Renson gaat met de grootste onderscheiding aan de haal: de company gold award. Een delegatie van het bedrijf ontving de prijs uit handen van minister Hilde Crevits (zie foto). Het Waregemse bedrijf onder leiding van Paul Renson krijgt dit jaar de award als beste designbedrijf. Volgens de jury dankt de Waregemse trendsetter die erkenning aan zijn nooit aflatende drang naar
innovatie en de kunst om design functioneel in te zetten voor gezond en comfortabel wonen, leven en werken.

Veelzijdig talent

In de categorie digital product award ontvangt Kortrijkzaan Lowie Vermeersch een silver award voor zijn werk met Granstudio. De zogenaamde Digiphy is een mixed reality ontwerp- en communicatie instrument dat Granstudio ontwierp om de automotive industrie verder te digitaliseren zowel in het ontwerp- als het reviewproces.
Illustrator Klaas Verplancke, geboren in Zwevegem, loopt dan weer in de kijker in de categorie graphics award. Hij ontvangt met zijn Poster House Campaign een silver award voor de illustraties en animaties die hij maakte voor een publieke communicatiecampagne naar aanleiding van de heropening van het Poster House museum in New York, na de eerste Covid-19 lockdown in 2020.
In de categorie Habitat is het dan weer bingo voor AVC Gemino, het bedrijf van Dominiek Callewier dat zetelt op Evolis. Dat ontvangt een silver award voor Space-R, een circulaire plug-and-play oplossing met profielen, panelen en deuren die makkelijk te plaatsen en te verplaatsen zijn, zonder blijvende schade aan het plafond en de vloer. Dat ontwikkelde het samen met designer Roel Vandebeek.

Geen onbekenden

Er verhuizen met andere woorden weer heel wat Henry van de Velde awards richting West-Vlaanderen. Bovendien valt het ook op dat andere winnaars al jaren geen onbekenden zijn voor onze regio. Zo kaapte designer Sep Verboom een environment award weg. Sep studeerde industrieel productontwerpen bij Howest en werd in 2020 al uitgeroepen tot designer of the year door Stichting Interieur.
Ook Roel Vandebeek viel in de prijzen. Hij werd hij in 2020 nog aan Dovy Keukens gekoppeld in een 5x5-traject van designregio Kortrijk, waarbij een innovatieve handgreep werd ontwikkeld.

Finaal is er ook nog de in onze contreien actieve Heleen Sintobin, die als winnaar uit de bus kwam bij de design research awards. Deze meubelontwerpster was onder meer actief binnen het Cross Border Living Labs-onderzoeksproject van Designregio Kortrijk.