Milieu natuur

West-Vlaanderen heeft de grootste beton voetafdruk van Vlaanderen

KUURNE - De West-Vlaming is kampioen in Vlaanderen als het gaat om hoeveelheid verharding per persoon. Dat meldt de West-Vlaamse Milieufederatie (WVM). Met een gemiddelde van 398 m² per inwoner, heeft de West-Vlaming een grotere beton voetafdruk dan de Limburgers (die op 368m² uitkomen) en meer dan 100m² meer per persoon dan mensen uit Vlaams-Brabant en Antwerpen. De recordhouders (per inwoner) binnen onze provincie, maar ook plaats 2 en 3 in Vlaanderen, zijn Lo-Reninge en Alveringem (gevolgd door een reeks West-Vlaamse gemeenten). Zij komen aan bijna 1000m² per inwoner. De WVM baseert zich op het nieuwe Betonrapport  van Natuurpunt en Breekijzer vzw, dat in samenwerking met de HOGent op 29 februari verscheen. Met dit rapport evalueren Natuurpunt en Breekijzer de betonnering van het Vlaamse land tussen 2013 en 2021. 

Hoewel West-Vlaanderen voor de totale verharding (buiten voor Zuid West-Vlaanderen en Oostende) niet in koppositie zit tegenover de andere Vlaamse provincies, blijkt uit het rapport dat de West-Vlaming bijzonder graag betonneert in landbouw- en natuurbestemming, de zachte bestemmingen.

Een kwart van alle verharding in Vlaanderen ligt in zachte bestemmingen. In 34 gemeenten ligt er zelfs meer verharding in landbouw- of natuurbestemming dan in harde bestemmingen. Opvallend: 17 van die 34 koplopers zijn West-Vlaams: Alveringem, Lo-Reninge en Vleteren spannen de kroon. In Alveringem en Lo-Reninge ligt bijna 80% van de gemeten verharding in een zachte bestemming, bijna uitsluitend in landbouwgebied. Het is opvallend dat het aandeel van de verharding in de zachte bestemmingen een stuk hoger ligt in West-Vlaanderen (31,8%) dan bijvoorbeeld in Limburg (19,3%), waar nog steeds bijna 1 op de 5 vierkante meter verharding in landbouw- of natuurgebied ligt.

Kuurne koploper

Als het gaat om de totale verhardingsgraad, dan staat het Zuid West-Vlaamse Kuurne op de 4de plaats in het Vlaamse klassement, nog voor Antwerpen en Gent. Plaats 13, 14, 15 en 16 worden ook ingenomen door West-Vlaamse gemeenten: Izegem, Oostende, Roeselare en Waregem. In dit klassement komen Zuienkerke, Alveringem en Lo-Reninge voor als hekkensluiter. Dat heeft alles te maken met de lage bevolkingsdichtheid.
foto: WVM