Voka West-Vlaanderen wijst erop dat België een optelsom is van drie verschillende arbeidsmarkten. Het verschil in werkzaamheidsgraden (aandeel van de werkende personen in de totale bevolking tussen 20-64 jaar) tussen de gewesten spreekt boekdelen: 76% (West-Vlaanderen), 74,7% (Vlaanderen), 64,6% (Wallonië), 61,3% (Brussel). Ook de verschillen in werkloosheidsgraad zijn tekenend: 3,3% (Vlaanderen), 7,2% (Wallonië), 12,2% (Brussel). We hebben andere recepten nodig in de verschillende regio’s van ons land, merkt Voka op.
“Voka West-Vlaanderen pleit ervoor om dringend noodzakelijke hervormingen in onze arbeidsmarkt door te voeren”, aldus Bert Mons namens Voka West-Vlaanderen. “Als onze bedrijven geschikt personeel willen vinden, kunnen we niet op deze manier blijven aanmodderen. We moeten elke regio in dit land de instrumenten geven om op maat in te grijpen. Zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië hebben geen baat bij een halfslachtige one-size-fits-all benadering. Het is tijd om op federaal niveau een asymmetrisch arbeidsmarktbeleid mogelijk te maken.”
Goed en minder goed nieuws
De vraag wordt gestaafd door een uitgebreide bevraging van Voka West-Vlaanderen bij de leden. Daaruit moet blijken dat de meerderheid van de West-Vlaamse bedrijven denkt dat de coronacrisis voor hen dit jaar nog verteerd zal zijn, maar dat de economie kampt met nieuwe en oude uitdagingen. Werkgevers willen opnieuw aanwerven, maar ondervinden (nog altijd) grote moeilijkheden om geschikt personeel te vinden. Daarenboven zijn de logistieke aanvoerketens al maandenlang verstoord. Bedrijven geven aan dat dit voor problemen zorgt in hun bevoorrading en leveringen.
Het vertrouwen van ondernemers staat stilaan op groen en een meerderheid van de ondernemingen geeft aan dat het herstel binnen handbereik ligt, zo luidt de conclusie van Voka. Dat is het goede nieuws. Het minder goede nieuws, aldus nog Voka, is dat de klassieke Belgische problemen opnieuw op de voorgrond treden: de krapte op de arbeidsmarkt is terug van nooit weggeweest en dat zorgt voor alarmsignalen.