Beerbosch

West-Vlaanderen is met Beerbosch een wijndomein rijker

ZWEVEGEM - Veerle Verrue (36) en haar man Arne Pannecoucque (36) plantten hun eerste druivenranken in 2018 op hun wijndomein Beerbosch te Sint-Denijs (Zwevegem). Het gedreven koppel maakt zowel witte, rode als een rosé wijn en schuimwijn. De eerste wijnen zijn nu verkrijgbaar op het domein, waarvan enkele zeldzame wijnen zoals een Chardonnay Barrique van Belgische houteneiken vaten en een droge Gewurztraminer, de enige in België.

Bij velen doet het waarschijnlijk nog geen belletje rinkelen, maar in de groene long van Zuid West-Vlaanderen, tussen Schelde en Leie, ligt wijndomein Beerbosch in Sint-Denijs (Zwevegem). Het domein telt op vandaag ongeveer 6 hectare aan klassieke druivenrassen: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Blanc, Gewurztraminer, Gamay en Merlot. Veerle en Arne hebben sinds 2021 hun wijnbouwer diploma op zak en doen op hun domein alles zelf: onderhoud van de wijngaarden, vinificatie tot bottelen, etiketteren en de verkoop. Veerle organiseert ook rondleidingen met degustatie op het domein.

Zeldzame wijn

Veerle is de wijnmaakster en haar eerste nieuwe wijnen zijn nu beschikbaar op het domein: een rosé wijn: Gamay Rosé en 3 witte wijnen: Pinot Blanc, Chardonnay Barrique uit Belgische eikenhouten vaten en Gewurztraminer, waarvan die laatste 2 zeldzaam zijn in België.

De Chardonnay Barrique is gefermenteerd en opgevoed in Belgische eikenhouten vaten. Belgische eik heeft een zeer fijne nerf, wat een hele unieke Chardonnay oplevert, mooi in balans met de fumé toets van het hout “, vertelt Veerle.

Het koppel maakte ook een droge Gewurztraminer. Deze druif is zeldzaam in België en enkel van wijndomein Beerbosch te verkrijgen. Gewurztraminer is een zeer moeilijke druif want de wijnranken vragen erg veel onderhoud. Maar de druif is één van de meest karakteristieke aromatische wijnen ter wereld en bekend voor het maken van zoete wijn. “Afhankelijk van het oogstjaar zullen we een Gewurztraminer met een frisdroge afdronk van maken of een (licht) zoete wijn, hiermee kunnen we ons onderscheiden van andere wijnbouwers”, aldus Veerle.

Op de Pinot Noir en de Merlot is het nog even wachten tot najaar 2023. Rode wijnen rijpen meer dan een jaar in Franse eikenhouten vaten. De eerste schuimwijn ligt momenteel nog te rijpen sur lattes, deze zal vermoedelijk klaar zijn in 2024.

Bronzen medaille

In 2022 won Veerle met haar eerste Pinot Noir (oogstjaar 2020) meteen een bronzen medaille in de wedstrijd van de Beste Belgische Wijn. Een kwaliteitsvolle stille rode wijn is een zeer grote uitdaging in de Belgische wijnbouw.

Zoals dat voor jonge wijnboeren met gezonde ambitie en passie past, staat ‘stilzitten’ niet in hun woordenboek. Elk jaar beter doen, zo luidt de boodschap.