vives campus

West-Vlaanderen krijgt van Brussel een aantal nieuwe opleidingen

KORTRIJK - De Vlaamse Regering geeft groen licht voor nieuwe hoger onderwijsopleidingen in West-Vlaanderen. Dat verneemt Vlaams volksvertegenwoordiger Axel Ronse van de bevoegde Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts. Volgens Axel Ronse gaat het om vier unieke en bijzonder kwalitatieve opleidingen. Voka reageert positief op deze nieuwe ontwikkeling.

In Kortrijk zal je voortaan een master kunnen halen in ‘Sustainable Food Packaging’: een in Europa unieke opleiding die focust op het verpakken van levensmiddelen op duurzame wijze. Verder wordt de opleiding marketing van CVO Miras omgevormd tot een volwaardig graduaat in de ‘sales support’. Ook in Brugge (bij Vives) komt een nieuw graduaatsopleiding 'juridisch-administratieve ondersteuning': het is een een sterk praktijkgerichte opleiding, die studenten ook laat werkplekleren op bijvoorbeeld notariaten, griffies en gerechtsdeurwaarderskantoren. Finaal krijgt ook de Kulak er een ma-na-ma/advanced master in artificial intelligence and business bij.

Meer studenten, meer opleidingen

De participatiegraad van het hoger onderwijs ligt in West-Vlaanderen lager dan in de meeste andere Vlaamse provincies. Voka vraagt al jaren om daar aan te verhelpen. Minder West-Vlaamse jongeren volgen hoger onderwijs en de West-Vlaamse jongeren die dat wél doen, trekken in veel gevallen naar andere provincies. De Vlaamse Regering geeft nu groen licht voor nieuwe hoger onderwijsopleidingen in West-Vlaanderen. Het verhogen van het aanbod van hoger onderwijsopleidingen zal zonder twijfel ook een positieve impact hebben op de participatiegraad, denkt Axel Ronse.
Deze nieuwe opleidingen kunnen starten vanaf volgend academiejaar (2022-2023). Kelly Detavernier, schepen van onderwijs in Kortrijk, reageert uitermate tevreden: “Het is van cruciaal belang om kwalitatieve hoger onderwijsopleidingen te kunnen aanbieden dichtbij huis", zegt ze. "Niet iedereen is immers in de mogelijkheid om op kot te gaan of buiten de provincie te gaan studeren. Specifiek voor Kortrijk is het bijzonder goed nieuws dat we twee nieuwe opleidingen kunnen aanbieden. Kortrijk is nu al de grootste studentenstad van West-Vlaanderen en dit zal onze stad enkel ten goede komen.”

Positieve reactie

Voka West-Vlaanderen reageert bij monde van gedelegeerd bestuurder Bert Mons erg positief. "Om de braindrain tegen te gaan, is het voor onze provincie belangrijk dat unieke, kwalitatieve opleidingen aangeboden worden die aansluiting vinden bij de speerpunten van onze West-Vlaamse economie", aldus Mons. "Met deze drie nieuwe opleidingen versterken we in elk geval onze positie. Zo zullen we jongeren van eigen bodem kunnen warm maken om West-Vlaanderen te helpen promoten als attractieve topregio om te wonen, te leren en te werken."