Graydon_Office (12)

West-Vlaanderen ontsnapt aan tendens van faillissementenregen

KORTRIJK - Graydon heeft de cijfers bekend gemaakt van het aantal faillissementen in de zomermanden juli en augustus, en dit per provincie. In bepaalde provincies waren de cijfers eerder onrustwekkend. West-Vlaanderen ontsnapt aan die algemene trend en opteert voor een lichte stijging.  

De voorbije maanden juli en augustus werden er in België 1.133 faillissementsvonnissen uitgesproken: in vergelijking met dezelfde periode verleden jaar een stijging met + 22,89%.

Binnen het Vlaamse Gewest noteerde Graydon tijdens de afgelopen zomermaanden 682 uitspraken (een stijging van +21,14% en het hoogste aantal uitspraken tijdens de periode juli-augustus van het afgelopen decennium). Binnen het Waalse Gewest was er sprake van 269 uitspraken (+26,29%). Binnen het Brusselse Gewest telde Graydon 181 bedrijven die over de kop gingen (+32,12%): een trendbreuk ten opzichte van de dalende beweging die gedurende de eerste zes maanden van dit jaar werd genoteerd.

Status-quo

Op provinciaal niveau werden in de beide vakantiemaanden absolute records geslagen binnen de provincie Vlaams-Brabant (137 uitspraken, in vergelijking met dezelfde periode verleden jaar een stijging met +75,64%) en Oost-Vlaanderen (149 uitspraken, in vergelijking met verleden jaar een stijging met +1,36%).

West-Vlaanderen ontsprong deels die dans en negatieve curve. Dit jaar (acht maanden) gingen al 634 West-Vlaamse bedrijven over de kop. Dat ligt in dezelfde orde van grote als de statistieken van 2013 (633) en 2014 (642), een status-quo dus in vergelijking met tien jaar terug. Toch moet er bij gezegd worden dat er in vergelijking met de eerste acht maanden van 2022 (toen 566), nu toch ruim 60 bedrijven meer de dieperik in tuimelden.

Het diepterecord inzake aantal falingen werd genoteerd in het coronajaar 2021: toen legden er op acht maanden tijd 'slechts' 365 bedrijven de boeken neer, deels te danken aan de subsidieregen. De voorbije tien jaar worden er in West-Vlaanderen, en steeds over dezelfde periode van acht maanden, gemiddeld tussen de 500 en de 600 bedrijven failliet verklaard.