fit

West-Vlaanderen scoort ondermaats voor het aantrekken van buitenlandse investeringen

BRUGGE - Flanders Investment & Trade (FIT) heeft de jaarbalans 2020 opgemaakt voor het aantrekken van buitenlandse investeringen naar één van onze vijf Vlaamse provincies. Globaal genomen is er - hoe kon het anders? - voor Vlaanderen sprake van een terugval ten opzichte van 2019. Maar de schade valt mee, aldus FIT. Andere opvallende vaststelling: geen enkele provincie scoort zwakker dan West-Vlaanderen, met slechts 26 dossiers, goed voor 618 jobs en niettemin nog altijd 365 miljoen euro. Maar het goede nieuws is dat West-Vlaanderen, als enige provincie trouwens, het aantal dossiers wist op te krikken (van 16 naar 26).     

Vlaams minister-president Jan Jambon maakt de cijfers bekend op basis van analyses van Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaamse agentschap dat buitenlandse investeerders aantrekt en begeleidt.

In 2020 lanceerden buitenlandse bedrijven 224 nieuwe investeringsprojecten en creëerden zo 4.717 nieuwe jobs in Vlaanderen. Beide resultaten liggen 13% lager dan in 2019, maar zijn – gezien de coronacrisis – een betere uitkomst dan verwacht en voorspeld. De nieuw gecreëerde tewerkstelling uit buitenlandse investeringen daalde in 2020 slechts beperkt van 5.384 naar 4.717 banen (een daling van 12,39% tegenover 2019).

Verder springen enkele opvallende trends in het oog. Zo bereikt het aandeel Europese investeringen in Vlaanderen een historisch peil en tekenen buitenlandse investeerders voor een verdrievoudiging van het aantal nieuwe jobs in Onderzoek en Ontwikkeling.

Alles kan beter

West-Vlaanderen bengelt wat het aantal dossiers betreft, helemaal achteraan met slechts 26 dossiers. Dat waren er wel tien meer dan het jaar voordien. Het Verenigd Koninkrijk is met 6 dossiers lijsttrekker in onze provincie. Koploper is sowieso de provincie Antwerpen met 80 dossiers. Vlaams-Brabant (41), Oost-Vlaanderen (38) en Limburg (35) volgen in de rij en laten de rode lantaarn aan West-Vlaanderen.

Wat het ingepompt buitenlands kapitaal betreft doet niemand beter dan Oost-Vlaanderen met maar liefst 953 miljoen euro. West-Vlaanderen wist 365 miljoen euro aan te trekken uit buitenlandse investeringen en bereikt daarmee de middenmoot. Moraal van het verhaal is alvast dat West-Vlaanderen inzake het aantrekken van buitenlandse investeringen een werkpunt heeft naar de toekomst, ook al was er het voorbije jaar al sprake van beterschap en vooruitgang.