heimtextil_2019_02-608×408-boxed

West-Vlaanderen zendt zijn zonen en dochters uit naar Frankfurt (Heimtextil)

KORTRIJK - Deze week gaat in Frankfurt de traditionele beurs Heimtextil door. Het is de hoogmis voor alles wat van dicht of van ver met interieurtextiel te maken heeft. Tientallen West-Vlaamse bedrijven tekenen present in Frankfurt. Bij wijze van primeur trekken ook de betere West-Vlaamse tapijtenbedrijven richting Frankfurt en niet richting Hannover (Domotex).

De beroepsfederatie Fedustria tekent present in Frankfurt, naast een mooi aanbod van West-Vlaamse bedrijven. In januari staan traditioneel twee grote beurzen op het programma in Duitsland: Heimtextil (algemeen interieurtextiel) en Domotex (vloerbekleding). Het heeft er alle schijn van dat Domotex nu deels overvleugeld wordt door Heimtextil. Domotex, tot voor corona de absolute place to be voor vloerbekleding, heeft veel van zijn pluimen gelaten.

Op Domotex staan omzeggens geen Belgische bedrijven meer, met uitzondering van enkele spelers in de harde vloeren (parket). Maar voor West-Vlaams tapijt hoef je deze week niet meer in Hannover te zijn. Er bleek ook weinig of geen interesse meer, zo stelde Fedustria vast. Dat heeft te maken met de primeur die Heimtextil aanbiedt: voor de eerste maal werd een volledige hal voorbehouden aan tapijtbedrijven en op die uitgestoken hand werd gretig ingegaan. Finaal maakt tapijt deel uit van het bredere plaatje dat interieurtextiel is.

West-Vlaanderen boven

Deze week trekt het gros van de West-Vlaamse tapijtbedrijven dus voor het eerst naar Frankfurt in plaats van naar Hannover.  Daarbij heel wat grote namen zoals Beaulieu, Ragolle, Verstraete & Verbauwhede en Verbatex. Via Fedustria nemen ook Mercury Flooring, Vanhoutte Carpets, Meubinex en Broucks deel. In de andere hallen zijn nog heel wat fabrikanten van meubelstoffen aanwezig. Balta en Euro Tapis zijn niet van de partij. Op woensdag 10 januari organiseert Fedustria een Belgian Night voor alle Belgische exposanten.

Made in West-Vlaanderen brengt de komende dagen verslag uit van de beurs Heimtextil.

foto: Heimtextil