Boplan-persconferentie-1600×900

Wevelgemse Boplan moet Ronde van Vlaanderen in goede banen helpen leiden

WEVELGEM - Professioneel wielrennen en veiligheid: de horrorcrash van Wout Van Aert zet de topic helemaal boven de agenda. Zondag krijgt het grootste sportcircus van Vlaanderen zijn beslag: de Ronde van Vlaanderen. Om alles veilig en wel in goede banen te leiden, wordt gerekend op de klassieke seingevers maar ook op het West-Vlaamse bedrijf Boplan van Xavier Ramon, die 25 jaar terug aan zijn grote ondernemersavontuur begon. De gele totems van Boplan zijn inmiddels een vast gegeven geworden in de koers, eyecatchers die voor security zorgen.    

Aanvankelijk focuste Boplan helemaal op beveiliging voor de industriële wereld. Zo bouwde de kmo expertise op tegen 'inslagen'. Omdat hij zelf een koersfanaat is besloot Ramon jaren terug al om een concept te bedenken dat voor meerwaarde zou zorgen.

Volgens de zaakvoerder wordt -zoals de voorbije week nog in de E3 Saxo Classic - er voor de totems niets aangerekend aan de organisatoren van de Harelbeekse koers. Het betreft een ruilovereenkomst. Boplan vraagt enkel gratis publiciteit. Tijdens de E3 Classic lanceerde Boplan bij wijze van primeur zijn nieuwste innovatie: een megatotem, de zogenaamde race guard, van 1 meter 85 hoog en 14 kilogram zwaar die deels het werk van de seingevers overbodig maakt. Het aanbod van Boplan zal aannstaande zondag ook meermaals  in beeld komen tijdens de Ronde van Vlaanderen. Ook in tal van buitenlandse koersen duiken tientallen  totems van Boplan op.

Export als meerwaarde

Het Wevelgemse bedrijf is al lang geen kleintje meer. Er zijn in eigen land alleen bijna 150 mensen aan de slag in de zaak van Xavier Ramon. Via de diverse buitenlandse filialen (inclusief de VS) komen daar nog eens 120 mensen bij.

Boplan is volgens de laatste beschikbare cijfers goed voor een omzet van zegge en schrijve 75 miljoen euro. Export vormt een belangrijk deel van de strategie. De West-Vlaamse beveiligingsproducten vinden hun weg naar belangrijke Europese landen maar zijn sinds 2014 ook verkrijgbaar op de Amerikaanse markt, waar Boplan er een eigen filiaal op nahoudt (Atlanta).

Boplan BVBA, een samentrekking van Bouw en Planning, werd opgericht door Xavier Ramon (27) in de garage van het ouderlijk huis in Marke op 23 november 1999. Toen lag de focus nog op een handelsactiviteit in synthetische en staalvezels om beton, kunststof of gips te versterken.