Nieuws West-Vlaanderen Wienerberger draait op volle capaciteit

Wienerberger draait op volle capaciteit

Air photo of plant Rumst with solar panels on roof

Wienerberger draait op volle capaciteit

KORTRIJK – Crisis? Welke crisis? Zo heet het bij Wienerberger. Spijts de ongunstige indicatoren die voor iedereen gelden (globale onzekerheid, oplopende prijzen, energie) draaien onze fabrieken op volle toeren, zo laat Wienerberger verstaan. De belangrijkste Belgische site bevindt zich in het Kortrijkse.      

De hoge energie- en materialenprijzen domineren al enkele maanden het nieuws. Ook Wienerberger zegt dat het de economische gevolgen van de volatiele markten ervaart. Toch handhaaft de fabrikant van keramische bouwmaterialen zijn productie op volle capaciteit om aan de marktvraag te kunnen voldoen.

Keramische bouwproducten zijn een populair bouwmateriaal. Om aan die vraag te voldoen, blijven de verschillende Wienerberger fabrieken in ons land op 100% van hun capaciteit verder produceren, dit ondanks de verhoogde kostprijzen voor de grondstoffen, energie, lonen en  verpakkingsmaterialen en zolang er zich geen marktvertragingen voordoen.

“We kunnen deze prijsstijgingen voor een stuk zelf opvangen, maar op lange termijn is dat niet houdbaar”, zegt commercieel directeur Katrien Nottebaert. “Een prijsstijging voor 2023 is dan ook onvermijdbaar. Dat is geen fijne boodschap voor onze klanten, maar we hebben ook een verantwoordelijkheid naar onze medewerkers en de maatschappij. We gaan voluit voor werkzekerheid en het invullen van ons duurzaamheidsengagement dat ons minder afhankelijk maakt van materiaal- en energieprijzen.”

Besparen op materiaal en energie

De huidige economische context noopt Wienerberg ook tot bezinning. Daarom werkte de multinational de voorbije jaren een ambitieus duurzaamheidsplan uit en heeft al de eerste stappen gerealiseerd om het materiaal- en energieverbruik drastisch terug te dringen. “Zo produceren we bijvoorbeeld al onze nieuwe baksteencollecties standaard in het slanke Eco-brick formaat van 6,5 cm in plaats van 10 cm”, zegt Nottebaert nog. “Naast het voordeel op vlak van duurzaamheid laat het de klant ook toe extra te isoleren zonder ruimteverlies. Een slimme investering, zeker gezien de huidige hoge kosten om een woning te verwarmen.

Daarnaast hebben we zonnepaneleninstallaties op al onze productiesites en zijn er momenteel windturbines in aanbouw op de site van Beerse.

Fossiele brandstof volledig bannen

Het plan van de keramische bouwmaterialenproducent gaat zelfs nog verder en voorziet in het volledig bannen van fossiele brandstof. “Op onze site in Kortemark bewijzen we al dat dit mogelijk is, stelt Katrien Nottebaert nog. “Daar namen we begin dit jaar een volledig CO2-neutrale productielijn in gebruik. In plaats van aardgas gebruiken we gloednieuwe, elektrische productietechnieken. De drogerij en oven werken volledig elektrisch en maken gebruik van restwarmte. Ze worden bovendien gevoed door een eigen PV-installatie aangevuld met 100% groene energie. Ons duurzaamheidsplan voorziet erin om dergelijke technieken de komende jaren op al onze productielijnen toe te passen, wat belangrijke investeringen zal vergen. Als fabrikant doen we dus al het mogelijke om minder afhankelijk te worden van de economische marktomstandigheden en de werkgelegenheid en productie te verzekeren. Maar dat kunnen we niet in een vingerknip. De voorbije jaren hebben we al hard gewerkt om onze ambitieuze, toekomstige doelstelling op vlak van duurzaamheid te kunnen waarmaken.”

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.