Lambert definitief

WTV-Focus brengt reportages van ondernemende West-Vlamingen in de Verenigde Staten

ROESELARE - De provinciale tv-zenders WTV en Focus brengen vanaf het voorjaar 2022 een reeks unieke reportages over West-Vlamingen die in de Verenigde Staten hun weg maken in het ondernemerslandschap. Zelfstandig of in dienstverband. De nieuwe reportagereeks komt tot stand middels een samenwerking tussen freelance journalist Bruno Lambert en reizenspecialist Pieter Demuynck van Penta Reizen, die de reeks gidst. 

Met deze reeks wordt een oude draad terug opgenomen. Vijftien jaar terug brachten de zenders al eens een reeks over West-Vlaamse ondernemers in Spanje, toen een realisatie van Karel Cambien en cameraman Philippe Leyssens.

De nieuwe reportagereeks komt tot stand middels een samenwerking tussen freelance journalist Bruno Lambert en reizenspecialist Pieter Demuynck van Penta Reizen, die de reeks gidst. Bruno Lambert realiseerde korte tijd terug ook de reportagereeks ‘Baas over Hobby‘ waarin hij ondernemers toonde die getuigden over hun grote hobby. De tandem Lambert-Demuynck is uitgerekend deze week op pad om een en ander in te blikken. Daarbij wordt in het onmetelijk grote land van oost naar west gereisd. In totaal staan zeven stops gepland.

Hoog bezoek

Het voorbije weekend werd gestart in New York om er een bezoek te brengen aan Sofia Vandaele (zie foto). De uit Roeselare afkomstige dame is vandaag niet minder dan general manager van het prestigieuze Intercontinental Barclay hotel in de Big Apple. Om een idee te geven van de status van het hotel: president Joe Biden (voor de nine eleven herdenkingen) en de toptennissers van de US Open legden het voorbije weekend hun oor te slapen in het hotel.

De reeks brengt nog meer interessant volk voor de  camera. Zo is er een koppel uit Stasegem dat in Yellowstone The Hide Out uitbaat, een luxe ranch  waar paarden en mustangs centraal staan. Ze worden ook wel eens paardenfluisteraars genoemd. The Hide Out heeft topklanten van over de hele wereld.

En zo gaat het maar door bij Uncle Sam. Youri en Anja verlieten met 3 valiezen en een gitaar Zwevegem op weg naar Amerika. Zij werkt nu in een privé universiteit in Las Vegas. Philippe Cras verhuisde begin jaren 80 naar Houston en bouwde er een Hilton hotel. In Chicago is er Bram Bourgeois die er chocopasta maakt voor Amerikaanse supermarkten. Hij zit er in het bestuur van de enige supportersclub van Club Brugge die zich buiten Europa bevindt. Tot slot zijn er ook nog Bart Vandaele die met Greet Dekeyser samen in Washington woont. Vandaele heeft het over koken, hun horecanest en de liefde voor de stad.

Het nuttige en het aangename

“De bedoeling is om te praten over waarom ze ooit zijn verhuisd en een antwoord te vinden op de vraag of het daar nu zo veel beter is”, zegt tv-maker Bruno Lambert. “Missen ze West-Vlaanderen en hoe anders wordt er ondernomen in de VS. Aan het einde van elke docu (7 keer telkens 10 minuten) geven de geportretteerden nog mee wat in hun regio aldaar bezienswaardig is.”