Tielt nieuwe bedrijvenzone

WVI ontsluit nieuwe bedrijvenzone van 38 hectare in Tielt

TIELT - Stad Tielt en de intercommunale WVI hebben hun plannen toegelicht om het regionaal bedrijventerrein Tielt Noord op een kwalitatieve en duurzame manier op te schalen. Het gaat over een uitbreidingszone van 38 hectare die aansluit op het bestaande bedrijventerrein. “De nood aan bijkomende ruimte in de regio is hoog”, zegt Geert Sanders, algemeen directeur WVI. “Met de start van de infrastructuurwerken krijgt de uitbreiding eindelijk vorm.”

Langs de N37 in Tielt ontwikkelt WVI in samenwerking met de stad extra ruimte om te ondernemen. Het komende jaar wordt het 38 hectare groot bedrijventerrein uitgerust met wegenis en riolering. Na de aanleg van deze infrastructuur, de groenzone en de integratie van de waterhuishouding door een open waterbuffering blijft er netto nog 29 hectare beschikbaar voor bedrijven van regionaal belang.

“De infrastructuurwerken worden uitgevoerd door Verhelst Aannemingen en nemen zo’n anderhalf jaar in beslag”, aldus burgemeester Luc Vannieuwenhuyze. “Bedrijven met een ruimtevraag groter dan 5.000 m² kunnen zich vestigen op de nieuwe bedrijvenzone. De uitgifte van de percelen zal gebeuren op maat van de bedrijven en in overeenstemming met de toewijzingscriteria. Als alles volgens planning verloopt, zal het terrein eind 2025 bouwrijp zijn.”

Ecologie boven

De intercommunale WVI staat garant voor een kwalitatieve vestigingslocatie die gekenmerkt wordt door een evenwichtige waterhuishouding, duurzame groenaanleg, hedendaagse architectuur en het gebruik van hernieuwbare energie.

Zo worden in en rond het bedrijventerrein maar liefst 720 streekeigen bomen aangeplant en is er een collectieve waterbuffercapaciteit van 11.700 m³ - waar brandweer (1.400 m³) en lokale landbouwers (2.000 m³) gebruik van kunnen maken. De bedirjvne worden ook verplicht om zonnepanelen aan te brengen. "Bovendien maken we in dit project onze naam als ‘circulaire voortrekker’ waar: zo wordt 100 m van een doodlopende zijstraat aangelegd in circulaire beton - waarbij 20% natuurlijk granulaat vervangen wordt door hoogwaardig gerecycleerd betongranulaat", aldus Geert Sanders. "WVI gaat voor het eerst verder dan het Standaardbestek 250 voor de wegenbouw, maar leggen dezelfde prestatie-eisen op als klassiek beton."

Aandacht voor mobiliteit

“Tot slot is er ook aandacht voor duurzame mobiliteit”, zegt schepen Joris Vande Vyvere. Zo wordt er ter hoogte van de in- en uitgang van het bedrijventerrein langs de Ruiseleedsesteenweg (N37) een nieuw en veiliger kruispunt gerealiseerd, met verkeerslichten en een afslaande strook. Ook in het bedrijventerrein en langs de Kanagemstraat wordt een vrijliggend fietspad aangelegd.  Bovendien realiseren we op het bedrijventerrein ook een vrachtwagenparking.”

Ondernemers die zich nog kandidaat willen stellen voor een bedrijfsperceel kunnen dat via www.wvi.be/ondernemen/inschrijven.