BRUGGE – WVI verkocht in 2017 dubbel zo veel industriegrond als in 2016. Dit was het meest opvallende nieuws tijdens de algemene vergadering van de West-Vlaamse intercommunale die plaats vond in Langemark. De WVI wil ook zijn eigen bestuursapparaat slanker en toch efficiënter maken.
De vraag naar bouwterreinen bij de dynamische ondernemers van West-Vlaanderen blijft maar stijgen, aldus de WVI. De cijfers spreken in elk geval boekdelen. In 2017 werd 84 ha grond verkocht aan 132 bedrijven, een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Samenwerking met private actoren maakt het ook mogelijk om snel een kwalitatief aanbod te creëren voor kleine ruimtevragers op de markt, aldus nog de WVI. Het inzetten van bedrijfsverzamelgebouwen blijkt daarbij een pasklare oplossing.
Publiek private samenwerking (PPS) speelt ook bij woonprojecten een rol. Samen met gemeenten, OCMW’s, sociale huisvestingsmaatschappijen en private actoren lukt het om in te spelen op de evolutie naar compactere woonvormen die opengesteld kunnen worden voor verschillende budgetten, voorzien van voldoende groen en bereikbaar met fiets en openbaar vervoer.
WVI heeft een ruim aanbod aan studie en advies, onder meer op het vlak van stedenbouw, GIS, mobiliteit, milieu, natuur, klimaat en energie, Europese en Vlaamse subsidies. Om al deze kennis optimaal in te zetten, is samenwerking met de gemeenten en ook tussen de gemeenten onderling cruciaal. In 2017 werd de mogelijkheid gecreëerd om personeel te delen via een kostendelende vereniging. In 2017 werd WVI ook partner in de regionale dienstverlenende verenigingen Midwest en Westhoek.
Voortrekker in afslanking
De buitengewone algemene vergadering keurde nog een statutenwijziging goed met betrekking tot de raad van bestuur, en dit vanaf 2019. De 54 West-Vlaamse gemeenten zullen vanaf dan vertegenwoordigd worden door 15 bestuurders (aangevuld met 3 leden van de oppositie) waarbij de 3 regio’s Noord-West-Vlaanderen, Midwest en Westhoek, elk 5 mandaten met gemeentelijke bestuurders toegewezen krijgen.
De WVI wil naar eigen zeggen ook in de toekomst samen met de gemeenten werk maken van een duurzame en veilige woon-, werk- en leefomgeving. De intercommunale wil daarbij grote inspanningen doen om nog beter te communiceren.