leterme yves

Yves Leterme spreekt zich uit over de rush op de staatsbons

IEPER - "De grotere banken in ons land staan voor de opdracht een gepast antwoord te geven op de staatsbon." Dat vindt voormalig premier Yves Leterme (CD&V) die in 2011 zelf een staatsbon uitgaf. Volgens Leterme kloppen sommige argumenten van de banken niet en hebben ze nu een aantal weken de tijd om de rente op te trekken.

Gewezen premier Yves Leterme deed zijn uitspraken op Radio 1. De staatsbon van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) is met meer dan 22 miljard euro een voltreffer, aldus Leterme.

Hij gaf als premier in 2011 zelf een staatsbon uit. Die werd naar hem vernoemd en bracht 5,7 miljard euro op. Een pak minder dus dan de staatsbon van dit jaar, maar ook die 'Leterme-bon' werd indertijd als geslaagd gezien. Leterme bood spaarders een rendement van 3,4 procent op een gemiddelde looptijd van 5 jaar. Op die manier wilde hij kleine spaarders inschakelen om de Belgische staatsschuld te financieren.

Geslaagd initiatief

"Deze staatsbon is een verdiend succes, het was een goed initiatief van de minister van Financiën", zei hij in het radioprogramma De ochtend op Radio 1. "De vergelijking met mijn initiatief loopt een beetje mank omdat de omstandigheden anders zijn natuurlijk."

Leterme verwijst naar de financiële crisis die woedde tijdens zijn premierschap. "Het vertrouwen in de terugbetalingscapaciteit van de overheid was toen veel lager en in de banken zelf ook", aldus de gewezen premier. "Daarnaast was het product anders. Het was een belegging op 3, 5 of 8 jaar."

Druk op de banken

De nieuwe staatsbon werd in het leven geroepen om druk te zetten op de banken om hun rentes op spaarrekeningen op te trekken. "Dat is vooralsnog niet geslaagd", zegt Leterme. "Maar ik denk dat het woord vooralsnog belangrijk is. We moeten opvolgen wat er de komende weken gebeurt, want het veranderen van het rentebeleid vergt wel wat overleg."

Een aantal kleinere banken hebben ondertussen een hogere rente aangeboden op hun termijnrekeningen, maar een reactie van de grotere banken blijft uit. "Zij staan nog voor de opdracht een gepast antwoord te geven", vindt Leterme. "Ik ben heel nieuwsgierig."

Argumenten

De 5 grootste banken van ons land hebben tot nu toe argumenten bovengehaald om te motiveren waarom ze zeer lage intrestvoeten toepassen op de spaarrekeningen. "Een aantal argumenten zijn juist", vindt Leterme. "Een aantal andere lijken minder gepast."

Een correct argument is volgens Leterme bijvoorbeeld dat de banken vasthangen aan langlopende woonkredieten. Dat zijn kredieten met een veel langere loopduur dan het kortlopende spaargeld. "De tijd moet daar dus zijn werk doen", dixit Yves Leterme. "Maar toen men zei dat er een gentleman's agreement was om tijdens de wervingsperiode van de staatsbon geen wijzigingen aan te brengen op de intrestvoeten, bleek dat niet juist te zijn. Dit soort argumenten moet men aan de kant schuiven. Ik denk dat het goed is dat de toezichthoudende overheid nu zeer nauwlettend gaat kijken wat de banken de komende weken gaan doen. Die banken hebben alvast een aantal weken de tijd om een stuk extra vergoeding te geven aan hun spaarders."

Financiële geletterdheid

Yves Leterme is er tot slot van overtuigd dat het geld dat opgehaald werd, goed ingezet zal worden. "Ik heb vertrouwen in het Agentschap van de Schuld en de leiding ervan dat die dat op een goede manier doen en dat uiteindelijk de belastingbetaler er niet slechter van wordt", zegt de Ieperling.

Leterme ziet daarnaast nog een ander voordeel van de staatsbon. "Wat men noemt de financiële geletterdheid krijgt een boost", besluit Yves Leterme. "Mensen denken na over hun spaargeld en gaan zich meer interesseren voor die materie. Dat is natuurlijk nodig als men marktmacht wil ontwikkelen ten aanzien van banken die uiteraard ook hun eigenbelang dienen."