zeebrugge LNG

Zeebrugge meer dan ooit invoerder van Russisch gas

ZEEBRUGGE - Uit nieuwe cijfers blijkt dat de haven van Zeebrugge in 2023 een recordhoeveelheid Russisch gas, afkomstig uit Siberië, heeft ingevoerd.  Het is het Institute for Energy Economics and Financial Analysis dat de cijfers publiceert. Via de haven van Zeebrugge wordt Russisch LNG-gas ook doorgevoerd naar andere landen. Het volume Russisch gas dat via Zeebrugge transiteerde steeg van 5,46 miljard kubieke meter gas in 2021 naar 7,77 miljard kubieke meter in 2023. 

Sinds 2020 voert de haven van Zeebrugge LNG in 'Made in Rusland', en dat op basis van een in tempore non suspectu (2015) afgesloten contract met een looptijd van 20 jaar en met een waarde van 1 miljard euro. Speciale ijsbrekertankers vervoeren het goedje.

Een deel van dit gas is bestemd voor Europa, waar heel wat landen op zoek zijn naar nieuwe bevoorradingsroutes nu de Russische gaspijpleidingen naar het continent grotendeels zijn afgesloten. De rest wordt overgeladen op ‘normale’ tankschepen om de energiehonger van de wijde wereld te stillen. Vanuit Zeebrugge wordt het Russische LNG doorgevoerd naar onder meer Duitsland, China en Japan.

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zegt al langer dat ze het Russisch LNG niet wil. Maar dit is eerder een kwestie die op Europees niveau moet worden behandeld. Europa is deze kwestie aan het bekijken en wenst vooral ook geen bevoorradingsproblemen. Het Russisch gas is goed voor 4,4 procent van het ingevoerd gas in Zeebrugge. 80 procent komt nog uit de Europese landen, inclusief het VK. Begin april zou er op Europees niveau meer duidelijkheid moeten zijn.