Nieuws West-Vlaanderen Zeebrugse ICO neemt indrukwekkend windmolenpark in gebruik

Zeebrugse ICO neemt indrukwekkend windmolenpark in gebruik

ICO_Bastenaken

Zeebrugse ICO neemt indrukwekkend windmolenpark in gebruik

ZEEBRUGGE – In samenwerking met Engie en de Haven van Zeebrugge werd op de terreinen van ICO het grootste industriële onshore windpark van Vlaanderen – goed voor 11 indrukwekkende windturbines – in gebruik genomen. Dit is een belangrijk stap voor de lokale energietransitie maar niet de laatste: de partners bestuderen momenteel bijkomende duurzame pistes in de Haven van Zeebrugge. ICO is een belangrijke internationale speler die auto’s van over de hele wereld inklaart.  

 

 

 

De elf windmolens staan in voor 44 MW(megawatt) aan hernieuwbare energie. Niet alleen ICO doet daar zijn voordeel bij, maar ook de naburige bedrijven kunnen er hun voordeel bij doen. Met dit eigen windpark zet ICO een enorme stap vooruit richting een koolstofneutrale toekomst en kan het zichzelf voortaan een groene terminal noemen.

De windturbines zorgen voor een hoeveelheid hernieuwbare energie die per jaar overeenkomt met het verbruik van ongeveer 30.000 gezinnen en houden jaarlijks zo’n 50 000 ton CO₂ uit de lucht. ICO kan nu meer dan 20.000 elektrische voertuigen per week probleemloos met groene stroom opladen. De 11 windturbines en de site van ICO bieden ook tal van mogelijkheden voor derde gebruikers, zoals voor aanmerende schepen. Op die manier moeten ze geen dieselmotoren laten draaien in de haven, wat milieu- en geluidshinder beperkt. Schepen die aanmeren aan de haven van Zeebrugge zouden in de nabije toekomst dus rechtstreeks voorzien kunnen worden van de lokale windenergie terwijl ze stil liggen aan de kade.

Klaar voor de toekomst

Marc Adriansens, managing director van ICO Zeebrugge, kon moeilijk anders dan een gelukkig man zijn. “De automobielsector staat voor de meest ingrijpende verandering uit zijn bestaan”, aldus Adriansens. “Zo wordt duurzaamheid de norm en zal elektrificatie verder worden geïmplementeerd bij alle automerken. Als belangrijke speler in de sector willen wij dan ook klaar zijn voor de toekomst en hierop inspelen met het plaatsen van dit onshore windpark.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.