ZEEBRUGGE haven nieuwe mooie foto

Zeebrugse zeesluis krijgt (eindelijk) groen licht

ZEEBRUGGE - Minister Lydia Peeters kondigde donderdag aan dat een akkoord werd bereikt met de partijen die bij de Raad van State een beroepsprocedure hadden aangespannen tegen de bouw van de nieuwe Visartsluis in de haven van Zeebrugge. Hierdoor hing er immers een zwaard van Damocles boven dit belangrijke dossier. Dat zwaard verdwijnt nu weer in de schede.

Omdat de verschillende partijen nu een akkoord hebben bereikt, worden de lopende procedures stopgezet en kan verder worden gewerkt aan het project. Als er nu geen wiel meer afloopt, hoopt minister Peeters om in 2024 te starten met de effectieve bouw van de zeesluis.

Apzi-Voka is opgetogen dat de minister erin geslaagd is om een oplossing te vinden voor de bezwaren van de partijen die een klacht hadden ingediend en wenst de minister en het team hiervoor te bedanken. Tegelijk hoopt de ondernemersorganisatie dat we nu echt vertrokken zijn en dat er na het projectbesluit niet opnieuw bezwaarschriften worden ingediend. Het zou daarom ook goed zijn dat het projectteam proactief blijft inzetten op begeleiding op maat van de omliggende bedrijven en omwonenden, zodat alle resterende gevoeligheden weggemasseerd kunnen worden.

Oplossingen nodig

Daarnaast is het belangrijk dat er zeer snel een goede oplossing uit de bus komt voor elk van de 25 bedrijven die moeten verhuizen voor de bouw van de sluis, tunnel en ringweg. Bepaalde bedrijven, waaronder het dynamische voedingsbedrijf Pittman Seafoods van CEO Joke Vandepitte, moeten reeds in 2023 hun huidig pand verlaten, maar kunnen pas in 2024 terecht op De Spie. Hier moeten de bevoegde diensten nog meer toewerken naar oplossingen die de bedrijfscontinuïteit niet in het gedrang brengen, aldus Voka West-Vlaanderen.