Zeven West-Vlaamse bedrijven behalen duurzaamheidsdiploma van Voka

KORTRIJK - Zeven in West-Vlaanderen gevestigde bedrijven mochten deze week het duurzaamheidsattest van Voka in ontvangst nemen. Ze komen bovenop de tientallen bedrijven die dat attest eerder al haalden. Het door Voka uitgereikte Charter Duurzaam Ondernemen beantwoordt volledig aan wat ook de internationale organisatie Verenigde Naties vooropstellen in haar groene doelstellingen. De zeven bedrijven zijn Daikin, delaware, Milcobel, Pepsico/Veurne Snacks, TVH Parts, Vandecasteele Houtimport en het Kuurnse maatwerkbedrijf WAAK. Ze mogen de titel 'SDG Champion' dragen.

In een sterke economie zijn bedrijven de trekkers van een duurzame evolutie. Daarom helpt Voka West-Vlaanderen elk jaar heel wat ondernemingen met de realisatie van hun duurzaamheidsdoelstellingen. Dankzij het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) krijgen bedrijven een kader om hun ambities om te zetten in een concreet actieplan. Na een succesvol jaar behalen ze het VCDO-certificaat, dat hun inspanningen erkent en extern valideert. Bedrijven die daarna nog verder gaan met hun engagement inzake duurzaamheid, kunnen zich ontpoppen als SDG Pioneer, of nog verder als SDG Champion, twee internationale erkenningen door de Verenigde Naties.

Voor het eerst sleepten enkele Vlaamse bedrijven het SDG Champion-certificaat in de wacht, waaronder zes West-Vlaamse. De nieuwe Vlaamse Pioneers en Champions ontvingen zopas hun certificaat tijdens de uitreikingsceremonie in het Afrika Museum (Tervuren).

Een groene evidentie

“Inzetten op duurzaamheid is in West-Vlaamse ondernemingen meer en meer een evidentie, dat  bewijst het grote aantal deelnemers aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen", zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.

Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) vertrekt vanuit de vijf duurzaamheidspijlers (People, Prosperity, Peace, Partnership, Planet) en de 17 SDG's (sustainable development goals of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties). Door de SDG's als leidraad te nemen, komen alle duurzaamheidsaspecten aan bod en wordt een breed draagvlak gecreëerd. "Bedrijven die er bovenuit willen steken, breien een vervolg aan hun VCDO-traject en gaan voor een internationale erkenning, uitgereikt door de Verenigde Naties", aldus nog Bert Mons. "Die West-Vlaamse pionier bedrijven wijzen sectorgenoten de weg naar een duurzamere bedrijfsvoering en een duurzamere wereld."

Pioniers

Een van de SDG Pioneers is Hanssens Catering uit Wevelgem. "Hanssens Catering dankt zijn bestaan aan lokale en duurzame samenwerkingen", zegt co-CEO Anthon Hanssens. "Al jarenlang bezorgen lokale landbouwers ons verse ingrediënten. Die verwerken we in onze groente- en vleesbereidingen en gebruiken we in onze gerechten. Het VCDO-team ondersteunt ons om ook de vele andere duurzaamheidsaspecten te integreren in onze werking. Daarvan getuigt het feit dat we elk jaar meer acties ondernemen met een duurzame insteek. Naast de appreciatie van onze klanten is de erkenning als SDG Pioneer het bewijs van onze duurzame visie. Meer nog: het stimuleert ons om duurzaam door te gaan."