Nieuws West-Vlaanderen Ziphius hoopt begin 2021 de formule te vinden die moet leiden naar coronavaccin.

Ziphius hoopt begin 2021 de formule te vinden die moet leiden naar coronavaccin.

Ziphius hoopt begin 2021 de formule te vinden die moet leiden naar coronavaccin.

OOSTKAMP – In samenwerking met de gespecialiseerde labo’s van de U Gent, zoekt het Oostkampse bedrijf Ziphius mee naar een gen dat moet leiden naar het lang verwachte vaccin dat kwelduivel corona aan banden moet leggen. Ziphius is het biotechbedrijf van Chris Cardon, die eerder en samen met Marc Coucke Ecuphar (dierengeneesmiddelen) met succes naar de beurs van Londen bracht.

Toen Covid eerder dit jaar uitbrak, besloot Chris Cardon alle onderzoeks- en andere middelen in te zetten om de epidemie te helpen indijken. Hij zocht en vond een aantal van zijn topresearchers die zijn idee mee gestalte moest geven. Twee daarvan zijn afkomstig van het wereldberoemde Duitse researchcentrum van Tübingen. In Oostkamp en in Gent wordt nu al maanden gezocht naar de formulering van het vaccin die corona de genadeslag kan toedienen. Eens die formule gevonden, wil Chris Cardon zijn ‘pascode’ verkopen aan de big farma en/of aan overheidsorganisaties.

In deze fase werden al de nodige contacten gelegd in binnen- en buitenland. In België gebeurde dat met het ministerie van Volksgezondheid en in Europa met het instituut EMA. Met het Waalse Univercells werd een voorakkoord gesloten om de latere productie van miljoenen capsules in goede banen te leiden.

“De resultaten die we nu boeken, zijn zeer bemoedigend”, aldus Chris Cardon. “In deze fase wordt getest op proefdieren en telkens weer slagen we er in om de ziekte aan halt toe te roepen. Natuurlijk is er nog meer nodig en moeten de tests, in samenwerking met de U Gent,  eenzelfde resultaat laten zien bij mensen. We hopen in de lente van 2021 de magische code op zak te hebben.”

In marge van het basisonderzoek, heeft Ziphius in de strijd tegen corona ook al enkele perifere activiteiten opgestart, zoals een eigen lijn van handgels en nu ook sneltests die worden aangekocht in Duitsland en worden verdeeld bij de bedrijven uit de regio die er om vragen, en dat zijn er volgens Chris Cardon nogal wat. Zopas kreeg Ziphius een schenking van 750 euro voor zijn fieldwork, een gift die voortspruit uit de publicatie van het deze zomer verschenen boek ‘De klare kijk op corona van West-Vlaamse topondernemers‘.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio