Sabbe Laurenz

Zoon van Ivan Sabbe profileert zich expliciet in de sector van zonneenergie

HARELBEKE - Zo de vader zo de zoon, en al zeker als je in dynamische context van een ondernemersfamilie wordt geboren. Ivan Sabbe staat bekend als een ondernemer pur sang. In zijn kielzog gaat ook zoon Laurenz  - die sprekend op zijn vader gelijkt - nu helemaal hetzelfde pad op, en met name in de sector van de zonnenergie. Ofschoon hij nog starter is, profileert Laurenz Sabbe zich heel expliciet en met bravoure in de veelbelovende sector van de hernieuwbare energie.   

"Gebeten door het ondernemerschap ging ik na een ervaring binnen een investeringsfonds (PMV) op zoek naar een overname in de hernieuwbare energie", vertelt Laurenz Sabbe. "Eind mei heb ik via een nieuw opgerichte holding de overname van Solarroof in Brugge afgerond, een installateur van zonnepanelen met ruim 15 jaar ervaring (uniek in de sector)."

Net zoals de markt van de zonnepannelen zelf, blijkt ook Laurenz Sabbe voortdurend in beweging om zo de nog te verwachten consolidatie vooraf te zijn. Zopas kreeg hij een nieuwe deal voor elkaar. Om enerzijds de aankoopkracht te vergroten en anderzijds klanten sneller te kunnen bedienen in een markt die zeer demanding is, gaan Solarroof en het Oost-Vlaamse Solar Constructs samen verder onder een nieuwe holding. De 2 bedrijven hebben samen meer dan 30 jaar ervaring op vlak van zonne-energie. Door de stijgende energieprijzen is de terugverdientijd van zonnepanelen fors ingekort. Dat leidt tot een verhoogde vraag en langere levertermijnen bij de installateurs. Sabbe junior doet met deze entente een strategische zet.

14 keer meer vraag

Terwijl de markt voor zonnepanelen vroeger zeer volatiel en subsidiegedreven was, evolueren we vandaag naar een stabiele markt. Een positieve evolutie, die evenwel zorgt voor een uitdaging: de aanvoer van materiaal. De vraag naar zonnepanelen is de laatste maanden verveertienvoudigd en dat voelt elke installateur momenteel. “Aankoopkracht is daarom cruciaal geworden om aan de stijgende vraag en service behoeftes te voldoen", zegt mede-eigenaar Laurenz Sabbe. "Dat is precies de reden waarom Solarroof en Solar Constructs de krachten bundelen."

Oog voor spin-off

Solarroof en Solar Constructs behoren beiden tot SolarPower Partners, een aankoopgroep van 7 gespecialiseerde installateurs verspreid over Vlaanderen die ook werkt aan nieuwe ontwikkelingen voor de slimme verdeling van de opgewekte zonne-energie. Historisch gezien was er dus al een goede band tussen de bedrijven. Bovendien hebben ze samen een sterk groeiend dochterbedrijf Charge4u, dat laadpalen voor elektrische wagens installeert bij particulieren en bedrijven.

Solarroof, met hoofdzetel in Brugge, is hoofdzakelijk actief in West-Vlaanderen. Het werkterrein van het in Lochristi gebaseerde Solar Constructs is Oost-Vlaanderen. “De fusie stelt ons ook in staat een betere service te leveren aan klanten”, legt Henk Van Laere, oprichter van Solar Constructs uit.

Lokale verankering

De fusie van Solarroof en Solar Constructs gebeurt door middel van een overname door een holdingvennootschap. Sabbe neemt samen met Henk Van Laere, oprichter van Solar Constructs, de algemene leiding. Dirk Feryn, oprichter van Solarroof, gaat verder als commercieel directeur.

Het nieuwe hoofdkantoor bevindt zich in Lokeren, waar momenteel de laatste hand wordt gelegd aan een nieuwbouw. De vestiging in Brugge blijft bestaan en zal de installatieteams voor West-Vlaanderen uitsturen. “Zo blijven we lokaal verankerd terwijl we van het schaalvoordeel genieten en meer mensen kunnen helpen bij de transitie naar energie-onafhankelijkheid", verduidelijkt Dirk Feryn. "Grotere projecten, met name totaaloplossingen voor kmo's en industrie, komen terecht in een nieuwe vennootschap onder de holding.”

Versterking gezocht

Solarroof en Solar Constructs werken samen met Sunpower Maxeon, een sterk Amerikaans merk met de hoogste vermogensgarantie in de markt (40 jaar). De panelen bieden het hoogste rendement en de beste garanties.

“We verwachten dat onze geconsolideerde omzet dit jaar zal evolueren naar 20 miljoen euro, met meer dan 2.200 residentiële en commerciële PV-installaties", zo luidt de boodschap bij het nieuwe fusiebedrijf. "Naast de uitbreiding van onze legcapaciteit voorzien we ook een toename van de vraag naar onderhoud en service voor bestaande panelen. De sector groeit razendsnel en we zijn op zoek naar nieuwe mensen met de ambitie om mee te groeien. We zoeken installateurs om de legcapaciteit te verhogen, en bedienden ter versterking van de backoffice.”