Digitale transformatie Zuid-West-Vlaanderen – gemeente zonder gemeentehuis – persmoment (35)

Zuid West-Vlaamse burgemeesters gaan radicaal voor digitaal

KORTRIJK - Zuid West-Vlaanderen krijgt 2 miljoen euro van de Vlaamse regering om de digitalisering van de regio verder uit te rollen. Zo wordt het stadhuis (bijna) overbodig. De burger moet onder meer digitaal kunnen handtekenen en digitaal attesten laten afleveren. Er komt ook een regionaal meldpunt en datacentrum. Het finale doel is dat de digitale transformatie moet leiden tot een verbeterde dienstverlening voor de 314.000 inwoners van de regio Zuid West-Vlaanderen.

De publieke overheden willen tonen dat ze ook mee zijn in het digitaal verhaal van vandaag. Het principe is dat elke inwoner van de regio recht heeft op gelijke, kwalitatieve dienstverlening. Het is ook die inwoner die de keuze maakt om zich te verplaatsen naar het loket van het gemeentehuis of alles liever thuis digitaal afhandelt. Bij het digitaal ondertekenen van documenten of het aanvragen van attesten bijvoorbeeld. In de toekomst worden die digitale mogelijkheden alvast nog groter, en dat dankzij een subsidiepremie van de Vlaamse overheid richting 13 stadsbesturen uit het zuiden van de provincie.

Er komt een gebruikerspanel en een adviesgroep om de e-inclusie te bevorderen. Dat laatste is voor wie niet digitaal denkt. “De digitale transformatie is een hefboom om lokale dienstverlening te verankeren, maar we moeten de mensen ook wegwijs maken in de digitale wereld”, zegt Hans Piepers, algemeen directeur van de stad Harelbeke. “De 3.500 medewerkers in de lokale besturen moeten tijd kunnen vrijmaken voor de dossiers die echt tijd vergen.”

Digitaal huis

De Vlaamse regering keurde het project ‘Digitale transformatie in Zuid West-Vlaanderen’ goed, waardoor 15 deelnemende partners de komende jaren kunnen rekenen op een subsidie van twee miljoen euro om hun doelstellingen te bereiken.

Naast de dertien gemeenten van Zuid West-Vlaanderen zijn dat W13 (een bundeling van OCMW’s) en de intercommunale Leiedal. “Om onze doelstelling te realiseren, moeten we ons digitaal huis op orde hebben”, legt voorzitter van de burgemeestersconferentie Jan Seynhaeve (CD&V) uit. "We stellen vast dat niet alle lokale besturen uit de regio op eenzelfde niveau zitten wat betreft digitalisering en we merken zelfs grote verschillen tussen diensten onderling binnen eenzelfde bestuur. Gelijktijdig bewegen we ons in een steeds complexere technische en technologische wereld. De verwachtingen van onze inwoners worden ook alsmaar groter. Samenwerking onderling, maar ook met overheden op andere niveaus, is dus een noodzaak.”

Vijf domeinen

Een projectcoördinator, drie atelierverantwoordelijken en een administratief medewerker gaan aan de slag. Er zijn in totaal vijf werkdomeinen. Er is de dienstverlening aan de burger, de opleiding van werknemers, het samenbrengen van medewerkers, het delen van infrastructuur en het voorbereiden van de toekomst. Bij dat laatste hoort de uitrol van een glasvezelnetwerk over de hele regio en het opzetten van een regionaal meldpunt en een regionaal datacenter.

Een half miljoen euro (waarvan de deelnemende partners 80.000 euro betalen) gaat naar opleiding van de ongeveer 3.500 medewerkers en mandatarissen om hen mee te nemen in de digitale transformatie. Gedurende de looptijd van het project (drie jaar) worden vijf extra medewerkers ingezet. Hiervoor zetten we 1 miljoen euro van de subsidie in. Daartegenover staat een personeelsinbreng bij de deelnemende partners van 400.000 euro om de projecten gezamenlijk te doen slagen.

De digitale transformatie moet leiden tot een verbeterde dienstverlening voor de 314.000 inwoners van regio Zuid West-Vlaanderen.