KORTRIJK - ‘Let’s make it’. Met die overtuigende uitgestoken hand en een stevig regionaal relanceplan in de andere hand verwelkomde de RegioRaad Zuid-West-Vlaanderen twee (West-Vlaamse) ministers in functie: Vincent Van Quickenborne en de Vlaamse Regering Hilde Crevits. Het plan bevat de nodige ingrediënten voor een welvarend, duurzaam en inclusief Zuid-West-Vlaanderen.
Het zuiden van West-Vlaanderen is niet van plan om bij de pakken te blijven zitten. Alle actoren in de economische sfeer hebben zich eensgezind uitgesproken over de nabije toekomst, en wensen vooral veel veerkracht te zien. Zuid West-Vlaanderen is de eerste regio die sinds corona zo expliciet zijn desiderata kenbaar maakt. Over zes maanden zou een eerste evaluatie moeten volgen.
De COVID-19-crisis daagde de regio uit maar met dit plan wil ze haar socio-economische positie alsook haar ruimtelijke en sociale kwaliteit, duurzamer en veerkrachtiger maken. Het plan toont aan dat samenwerken in Zuid-West-Vlaanderen sterk verankerd is in het DNA van overheid, het middenveld, het onderwijs en de privé-sector. De lokale burgemeesters en ook de provincie zetten mee hun schouders onder elk engagement.
Vier werven
Er werden een aantal werven naar voor geschoven waar nu prioritair werk moet worden van gemaakt. Aandacht voor werkbaar werk – op de agenda gezet door de vakbonden – is één van de actiepunten. Er wordt ook naar verdere digitale ontwikkeling gekeken. Daarbij wordt expliciet verwezen naar het belang van betere internetverbindingen via een uitrol van de 5G-technologie.
Er worden ook grote inspanningen in het vooruitzicht gesteld inzake klimaatneutraliteit. Finaal moet ook de arbeidskrapte worden bestreden, een eis die de werkgeversorganisatie Voka al jaren naar voor schuift en alsnog een probleem blijft, zeker nu de economie opnieuw aantrekt. Er zouden momenteel om en bij de 5.000 extra jobs per jaar nodig zijn. Ministers Van Quickenborne en Crevits engageerden zich schriftelijk en mondeling om het relanceplan volop te steunen.