Beerbosch

Zwevegemse wijndomein Beerbosch zet nieuwe stap in zijn evolutie

ZWEVEGEM - Veerle Verrue en haar man Arne Pannecoucque plantten de eerste druivenranken in 2018 op hun wijndomein Beerbosch te Sint-Denijs (Zwevegem). Naast klassieke rode en witte wijnen, brengen zij nu voor het eerst twee unieke soorten Eaux De Vie uit, één gemaakt van Chardonnay druiven en de andere van Pinot Auxerrois druiven. De beide druiven zijn afkomstig uit hun eigen wijngaard.

In de groene long van Zuid-West-Vlaanderen, tussen Schelde en Leie, ligt wijndomein Beerbosch in Sint-Denijs (Zwevegem). Het domein telt op vandaag ongeveer 6 hectare aan klassieke druivenrassen met onder meer Pinot Noir, Chardonnay, Merlot en Gewurztraminer.

Veerle Verrue (36) en Arne Pannecoucque (36) doen op hun domein alles zelf: onderhoud van de wijngaarden, vinificatie tot bottelen, etiketteren en de verkoop. Veerle is de wijnmaakster en heeft een traditionele, Franse stijl van vinifiëren. Het domein viel reeds in de prijzen met hun eerste Pinot Noir.

Duurzaam werken

 “We proberen zo natuurlijk en duurzaam mogelijk te werken”, aldus Veerle Verrue. “Zo ontstond het idee om met de persresten een Eau De Vie te maken. In Frankrijk noemen ze dit een Eau De Vie De Marc, in Italië een Grappa. We hebben twee soorten Eaux De Vie gemaakt, één van Chardonnay druiven en één van Pinot Auxerrois druiven, beiden afkomstig uit onze eigen wijngaard. Na de oogst worden de druiven zachtjes geperst om wijn te maken. De resterende schillen, pulp en pitten worden tweemaal gedistilleerd in een traditioneel geslagen koperen alambiek, waar enkel de beste alcohol wordt overgehouden. Onze Eau De Vie rijpt nadien nog enkele maanden in Franse eikenhouten vaten. Tijdens het rijpen in deze vaten ontstaat micro-oxidatie, wat zorgt voor de kenmerkende elegantie, zachtheid en body van de Eau De Vie.”