Voka pleit voor vliegwet om buitenlandse investeerders aan te trekken

Paul Hegge

Voka – Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde betreurt dat Ethiopian Airlines, na haar vertrek uit Zaventem, nu ook een kwart van haar cargovluchten vanuit Luik naar Maastricht verplaatst. Voka ziet daarmee een vrees bewaarheid waarvoor het in de zomer al waarschuwde, toen vanuit Luik gelobbyd werd tegen de vliegrechten voor Ethiopian Airlines vanop Zaventem.

"Wij waarschuwden deze zomer al dat dit in eerste instantie jobs zou kosten in Zaventem en later ook in Luik, door een mogelijke verhuis naar Maastricht", zegt Paul Hegge, Algemeen directeur Voka Halle-Vilvoorde. "Toen Ethiopian Airlines begin november naar Maastricht verhuisde, waarschuwden we nog eens voor jobverlies in Luik, dat slechts 20 kilometer van Maastricht ligt. Spijtig genoeg is ook deze voorspelling uitgekomen. Maastricht plukt nu de vruchten van de twisten in ons land.”

Sinds de protesten tegen de trafiekrechten van Ethiopian Airlines vanop Zaventem, waarschuwde Voka Halle-Vilvoorde al dat Maastricht de lachende derde kon zijn. De vluchten vanop Zaventem zorgden immers niet voor een verlies van jobs in Luik, maar waren extra jobs omdat de vluchten eerst vanuit Nederland uitgevoerd werden. “Door het gelobby vanuit Wallonië staan we nu allemaal aan de verliezende kant”, zegt Paul Hegge.

Voka – Kamer van Koophandel ziet ook heil in een vliegwet, die vluchtroutes moet vastleggen en zo buitenlandse investeerders terug kan aantrekken, in plaats van hen weg te jagen door een bricolage aan wetgeving en regels zoals nu het geval is. “Een vliegwet waarin ruimte is voor de luchthavens om hun werking vast te leggen en zelfs duurzaam te laten groeien is absoluut noodzakelijk”, zegt Paul Hegge. “We mogen niet vergeten dat onze nationale luchthaven de tweede grootste economische groeimotor is van ons land. We kunnen het ons niet permitteren die motor te laten sputteren.”