merc_jobs04_759x500

Rijscholen leiden zelf lesgevers op (uit noodzaak)

ROTSELAAR/LEUVEN - De in Rotselaar gevestigde Rijschool Mercator en de collega's van de Merksemse Rijschool, beide maken deel uit van de VIAS Groep, leiden voortaan ook zelf rijschoollesgevers op. Uit noodzaak, zo blijkt. 

Ten gevolge van de gezondheidscrisis en de bijhorende gedwongen sluiting van de rijscholen groeiden de wachtlijsten van kandidaten voor professionele rijlessen aanzienlijk. Rijschool Mercator en de Merksemse Rijschool, beide maken deel uit van de VIAS Groep, willen hier iets aan doen en starten daarom met een eigen opleiding voor rijschoollesgevers.

Hoge nood

“In de periode voorafgaand aan de gezondheidscrisis zaten onze rijscholen al in een groeiscenario waardoor extra rijlesgevers nodig waren”, zegt Dries Janssens, directeur van Rijschool Mercator en de Merksemse Rijschool. “De gedwongen sluiting door de crisis maakt deze nood alleen maar groter.” De rijscholen doen voor de opleidingen voor rijschoollesgevers al een beroep op de expertise van Syntra maar dat aanbod volstaat niet om de vraag volledig in te vullen. In principe wordt de opleiding georganiseerd voor eigen rijschoollesgevers maar vragen van externe partijen worden ingewilligd. “Maar we zullen de opleiding niet actief promoten”, zegt Janssens nog.

Minstens 10 extra lesgevers gezocht

De opleiding voor rijschoollesgevers vinden voor 80% digitaal plaats, de overige 20% worden ingevuld met lessen op een fysieke locatie. “Die lessen vinden plaats in ons filiaal in Leuven en dat in Merksem”, gaat Janssens verder. De opleiding gaat eind januari dit jaar van start. Het is de wens van de organisatie om minstens 10 extra rijschoollesgevers te vinden. Die kunnen rekenen op een flexibele regeling, gaande van een voltijdse of deeltijdse betrekking in loondienst of een tewerkstelling op zelfstandige basis.

Infosessies

Geïnteresseerde kandidaten krijgen een opleiding over verkeersreglementering en automechanica. Vervolgens worden er examens afgelegd bij MOW (departement Mobiliteit en Openbare Werken), waarna de kandidaat kan starten met een begeleide stage op de werkvloer. Op 12 en 19 januari 2021 vinden er infosessies plaats om geïnteresseerden te informeren over de opleiding, de job en de tewerkstelling achteraf.

20-tal filialen

Rijschool Mercator en de Merksemse Rijschool hebben een 20-tal filialen in o.a. Leuven, Rotselaar, Antwerpen, Merksem, Deurne, Wijnegem, Zaventem, Mortsel, Mechelen, Kapellen, Overijse, Aarschot en Zoutleeuw. Jaarlijks leidt de organisatie meer dan 15.000 kandidaten op in onder andere rijbewijsopleidingen en terugkommomenten. Er zijn bij beide rijscholen ongeveer 120 personen aan de slag.