Nieuws Antwerpen 25% van KMO's in gevarenzone

25% van KMO's in gevarenzone

25% van KMO's in gevarenzone

dreiging1808 Vlaamse ondernemingen werden de afgelopen twee jaar doorgelicht door Screening4You. Ruim een kwart van deze bedrijven kampte met ernstige moeilijkheden en riskeerde zonder ingrepen failliet te gaan, zo blijkt uit de eindanalyse. Wel gaat 37 procent van die bedrijven met moeilijkheden er dankzij analyse en bijsturing grondig op vooruit.

Opvallend is dat de Vlaamse KMO’s nagenoeg allemaal met dezelfde problemen kampen: een gebrek aan kennis over bestaande steunmaatregelen en subsidies, te weinig parate financiële kennis met een gebrek aan liquiditeiten als gevolg, een te beperkt debiteurenbeheer, een gebrek aan lange termijnvisie en geschikte medewerkers alsook de angst om te groeien.

Op 1 september 2013 ging Screening4You van start. Dat is een faillissementspreventieproject dat gerealiseerd wordt door ondernemersorganisatie NSZ, HR-dienstengroep Securex, kredietverzekeraar Atradius, de sectororganisatie voor de boekhouders en accountants KVABB en bedrijfsadviesbureau Multiple Choice. Het project kreeg de steun van de Vlaamse regering en van Agentschap Ondernemen. Bedoeling van Screening4You is om het aantal faillissementen en het bijbehorende banenverlies in te dammen en dat via een doorgedreven doorlichting en multidisciplinair advies van experten.

Ondernemingen konden zich registreren via www.laatuwbedrijfscreenen.be en werden in de allereerste plaats onderworpen aan een ratio-analyse. Op basis van die analyse werden bedrijven, indien er bepaalde pijnpunten gedetecteerd werden, uitgenodigd om een vereenvoudigde versie van de Vlerick scan in te vullen. Ook dat gebeurde online.

Op basis van die scan stelden alle projectpartners gezamenlijk een analyserapport op, waaruit van elke invalshoek (juridisch, financieel, sociaal & HR, strategisch …) pijnpunten en oplossingen werden voorgesteld. Die rapportering gebeurde op persoonlijke basis, tijdens één van de zitdagen én in aanwezigheid van experten van alle organisaties.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.